Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Zelenou hranici do Slovinska překročily v noci další tisíce běženců

Evropa

  11:03
LUBLAŇ - Dalších téměř 3000 migrantů přešlo od půlnoci do šesti hodin ráno zelenou hranici z Chorvatska do Slovinska. Uplynulý víkend jich prý do Slovinska dorazilo touto cestou 25 000 a množství jich pokračovalo dál do Rakouska. Informuje o tom na svém webu slovinský list Delo, podle jehož výčtu se nyní v různých uprchlických centrech v zemi nachází více než 11 000 lidí.

Podle slovinských médií se nyní v různých uprchlických centrech v zemi nachází více než 11 000 lidí. foto: Reuters

Příchod 4 tisíc migrantů za noc hlásí Slovinsko. Nizozemsko mezitím vyzývá k větší solidaritě

Podle deníku v pondělí hodinu až dvě hodiny po půlnoci převzali policisté skupinu 1530 běženců, kteří přešli hranici z Chorvatska u obce Rigonce. V šest ráno pak stejnou cestou následovalo dalších 1250 cizinců. Obě skupiny byly převezeny do nedalekých dočasných středisek v Brežicích a Dobovu.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Ve středisku Brežice se nyní podle dostupných informací nachází kolem 3500 migrantů. Stejný počet jich je v původním centru v Dobovu a dalších 2000 v novém přijímacím středisku ve stejné obci. Podle mariborské policejní správy je v současné době zhruba 1040 osob také ve středisku Šentilj u rakouských hranic. Stovky dalších utečenců jsou v dalších zařízeních.

Běženci překračují chorvatsko-slovinskou hranici u obce Rigonce.
Podle slovinských médií se nyní v různých uprchlických centrech v zemi nachází...

Slovinské úřady organizují nepřetržité převozy běženců vlaky a autobusy dál do středisek ve vnitrozemí, aby uvolnily kapacity v Brežicích a Dobovu, kde očekávají příchod dalších uprchlíků.

Podle statistik od minulého víkendu prošlo dvoumilionovým Slovinskem už kolem 70 000 migrantů. Tito lidé prchají před válkami a chudobou především z Blízkého východu a Asie takzvanou balkánskou cestou - přes Řecko, Makedonii, Srbsko a Chorvatsko - do bohatších zemí Evropské unie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!