26. října 2015 • 22:03

Nejmladší gólman v historii italské ligy: Za AC debutoval v 16 letech!

Autor: stk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všichni jeho vrstevníci mohou o něčem podobném jen snít. Teprve šestnáctiletý brankář Gianluigi Donnarumma v neděli debutoval za AC Milán a slavnému klubu pomohl k vítězství 2:1.



Mladičký gólman nastoupil na domácí půdě v nedělním duelu proti Sassuolu, který AC Milán vyhrálo i díky proměněné penaltě 2:1. Během zápasu neměl mnoho práce, soupeř na jeho branku vyslal čtyři střely a Donnarumma inkasoval jediný gól z přímého kopu.

Brankář je produktem mládežnické akademie milánského klubu. Ze základní jedenáctky vystrčil i třiatřicetiletého Španěla Diega Lópeze, který dříve působil v Realu Madrid. Ve věku 16 let a osm měsíců se stal nejmladším brankářem v historii italské ligy.

Nebyla to jeho první zkušenost s profesionálním fotbalem. Už během letní přípravné tour v Šanghaji odehrál přátelské utkání proti Realu Madrid. Po bezgólové remíze došlo na penaltový rozstřel a ke svým pokusům se netradičně dostali i brankáři. Gólman AC však rozhodující pokus zápasu neproměnil.

V italských médiích se dokonce objevila spekulace, že nedělní nasazení Donnarumma vykolejilo tradiční jedničku Lópeze, který tentokrát seděl pouze na lavičce. Zkušený gólman ale podobná tvrzení vyvrátil. „Jsem v klidu a věřím si. Respektuji rozhodnutí trenéra, stejně jako respektuji tento velký klub,“ řekl pro televizi Rai muž, který za AC odchytal v lize 36 zápasů.

Převrat v gólmanské hiearchii se ale nejspíš konat nebude. „Nekoukám na věk. Donnarumma je kvalitní brankář. Bylo to moje rozhodnutí a já za něho nesu zodpovědnost. Příště to ale může být úplně jinak,“ prohlásil po utkání trenér Siniša Mihajlovič.

Milán se díky nedělnímu vítězství posunul na desátou příčku nejvyšší italské ligy. Už ve středu bude hostit Chievo. Který z dvojice brankářů dostane příležitost mezi třemi tyčemi tentokrát?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud