Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

Školáci budou mít obědy zdarma, chce to ministryně Valachová

Školní jídelna - ilustrační foto.

Školní jídelna - ilustrační foto. foto: Lidové noviny

PRAHA - Obědy zdarma mají mít všichni žáci prvních až třetích tříd a děti v posledním ročníku mateřských škol. Na setkání s novináři to v úterý prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová. Zavedení obědů placených státem plánuje na rok 2018.
  15:56

„Není přípustné, aby děti na vlastní kůži poznaly sociální rozdíly už v tak nízkém věku,“ prohlásila levicová ministryně, podle níž mnozí rodiče na zaplacení školních obědů nemají finanční prostředky. Setkávání ve školní jídelně považuje ministryně Valachová za důležitý socializační faktor.

Studie: Když pro školní jídelnu vaří profesionál, jedí děti i květák

„Některé děti chodí s rodiči několikrát týdně do luxusních restaurací, jiné dostanou stěží jedno teplé jídlo denně. Aspoň ve škole by měly mít všechny stejný oběd,“ dodala s tím, že o zvýšení kvality obědů se bude v následujících měsících radit s odborníky.

O svém záměru se Valachová zatím nezmínila ministrovi financí. Z rozpočtu by si tento krok podle předběžných odhadů vyžádal tři miliardy korun. Věří ale, že se svým záměrem uspěje. „Ukážu pravicovým kolegům deset hladovějících jedenáctiletých dětí a uvidíme, jestli nezmění názor,“ prohlásila ministryně. Svůj návrh zahrnula do reformy financování základních a středních škol

Děti fotky jídel zmanipulovaly, brání se šéfka kritizované jídelny v Brně

Plošné hrazení obědů považuje za transparentní řešení, uvědomuje si ale, že jeho prosazení zejména při debatách s opozicí nemusí být snadné. „Konzervativce tato představa děsí,“ poznamenala. .

Kromě obědů chce dětem ze státní pokladny přispět také na zájmové kroužky pořádané v rámci školních družin a na lyžařské výcviky. „Těch se dnes mnoho dětí ze sociálně slabších rodin nemůže zúčastnit, přitom je to součást vzdělávání,“ míní Valachová.

Plánované reformy ve financování školství

  • V reformovaném financování regionálního školství nebude odděleně financováno základní a střední školství, jak se původně počítalo.
  • Školy by nově měly být financovány na základě počtu odučených hodin, který vyžaduje daný vzdělávací program.
  • Ministerstvo školství prováděcím předpisem stanoví pro jednotlivé obory vzdělání maximální počet hodin výuky ve třídě, který bude zohledňovat nezbytné dělení zejména na jazyky nebo nutnost podpory pro dítě se speciálními vzdělávacími potřebami.
  • K tomu budou vyčleněny peníze na platy učitelů nad rámec základního tarifu. Zde se bude brát v úvahu průměrná naplněnost běžných tříd a podíl dětí, které potřebují podporu ve vzdělávání.
  • Nyní jsou školy financovány podle počtu žáků. Naplněnost tříd tak přímo ovlivňuje, kolik peněz mají například ředitelé k dispozici na odměny pro učitele. Do problémů se také dostávají kraje, kde klesají počty dětí, ale zároveň přibývají děti s potřebou podpory. To je třeba případ Moravskoslezského kraje.
  • Reforma by měla být připravena do konce tohoto roku. Definitivně jasno o novém způsobu financování škol by mělo být do poloviny roku 2017, aby mohlo ministerstvo vyjednávat potřebné peníze pro státní rozpočet 2018. Ve školách by nový systém měl začít fungovat od školního roku 2018/2019.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!