Zlatého slavíka se  okamžitě ujal významný český kardiochirurg Jan Pirk. Karel Gott podstoupil několik vyšetření, na základě kterých se Pirk rozhodl pro neodkladnou operaci.

Gotta odvezli na sál, kde podle našich informací podstoupil operaci zúžené aortální srdeční chlopně. Operace probíhala ve večerních hodinách a byla provedena miniinvazivní metodou. Jeho manželka Ivana Gottová byla po celou dobu operace přítomna v nemocnici.

Fakt, že je zdravotní stav Karla Gotta vážný, dokazuje i to, že zrušil veškerá svá vystoupení a koncerty. Zpěvák měl být kvůli zúžené aortální srdeční chlopni operován až v listopadu po vyhlašování Slavíků, ovšem srdce ho zradilo o mnoho dřív. Na období až do jara si Gott prý chtěl naplánovat odpočinek bez koncertů a vystupování.

Gottovo okolí se od úterka opevnilo hradbou naprostého mlčení. Nikdo nesmí mluvit s médii, Gottova manažerka vydala přes sociální sítě jen krátké prohlášení. Jediný, komu Ivana Gottová zvedla telefon, byla Helena Vondráčková.

Co je miniinvazivní metoda?

Postup při tomto zákroku je takový, že se pacientovi přes tříslo zavede tepnou katetr přímo do srdce. Na konci katetru je balonek, který se v místě zúžení aortální chlopně nafoukne a rozruší zúžení a zlepší tak tok krve z levé komory do aorty. Nemocný bývá zpravidla při výkonu při vědomí a komunikuje s lékařem.

Tato metoda je používána jednak při plánovaných operacích, ale také právě jako život zachraňující úkon v případě náhlých srdečních příhod (např. při infarktu).

Podle vývoje stavu bývá pacient z nemocnice propuštěn do několika dnů. Následně však probíhá dlouhá rekonvalescence. Pacient musí brát léky, šetřit se, dodržovat dietu a dbát pokynů lékaře.

Takto vypadá srdce zevnitř.
Autor: IKEM

Fotogalerie
10 fotografií