Hlavní obsah

Prodeje notebooků a počítačů rostou

Právo, Novinky, svj, mif

Prodeje notebooků a počítačů v Česku v posledních měsících výrazně vzrostly. Vyplývá to z vyjádření několika velkých prodejců pro Právo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například podle statistik prodejní sítě s elektronikou a domácími spotřebiči Expert Elektro stouply prodeje oproti předchozímu roku až o 21 procent. V síti obchodů Datart byl u laptopů zaznamenán vzestup prodejů okolo deseti procent.

„Zvýšený zájem je dán převážně avizovaným zdražením u těchto kategorií kvůli silnému kurzu dolaru vůči koruně a také ukončením programu Windows Bing ze strany Microsoftu. Lidé skupují notebooky a počítače se starší verzí Windows 8.1 díky jejich nižší ceně v porovnání s novinkami s nejnovějším operačním systémem Windows 10 a také díky možnosti přechodu zdarma na nové Windows 10,“ uvedl produktový manažer sítě Expert Elektro David Žurek.

Na Windows 10 mohou zdarma přejít majitelé starších licencí – tedy konkrétně sedmiček a Windows 8.1. Jak na to, se dozvíte v jednom z našich dřívějších článků. [celá zpráva]

Značka není zas tak důležitá

Při nákupu počítače je nejdůležitějším kritériem právě cena. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, se podle ní orientuje 79 % nakupujících. Nemusí však vždy jít pouze o nejnižší nabídku na trhu, ale klidně i o výhodnou koupi – vlastnosti PC totiž zajímají 73 % lidí.

Tak trochu překvapivě značce přikládá důraz jen minoritní část zákazníků. Důležitá je ve světě výpočetní techniky jen pro 44 % z nich.

Hybridy jsou v módě

Podle mluvčí Datartu Ivy Pavlouskové roste zájem o zařízení dva v jednom a o tzv. konvertibilní notebooky. Dva v jednom je produkt, který v sobě spojuje výhody notebooku a tabletu, kdy lze jednoduše oddělit tabletovou a klávesnicovou část.

Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa tabletů a klasických notebooků. Tablety se těší velké oblibě zpravidla pro svou bezkonkurenční výdrž. Bez elektrické zásuvky se obejdou klidně i přes deset hodin.

Když přijde na řadu skutečná práce, drtivá většina tabletů začne mít problém, protože nenabízejí dostatečný výkon. Byť mohou laptopy působit ve srovnání s tablety jako neohrabané krabice, přinášejí i další výhody - například plnohodnotnou klávesnici pro pohodlnější psaní.

Hybridy velmi často odbourávají nedostatky obou zmiňovaných kategorií. Nabízejí slušnou dávku výkonu a přitom si zachovávají kompaktní rozměry.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Plánujete letos koupi nového počítače?
Ano, už jsem jej koupil.
25,5 %
Ano, uvažuji o tom.
29,1 %
Ne, nemám to v plánu.
45,4 %
Celkem hlasovalo 220 čtenářů.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám