Německo je na hranici svých kapacit pro přijímání zahraničních uprchlíků a tuto okolnost musí jasně oznámit světu. Prohlásil to v neděli německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který podpořil názor, že by se měl omezit princip sjednocování rodin pro syrské uprchlíky.

V německé vládní koalici se pomalu rozhořívá spor ohledně rozsahu azylových práv pro syrské občany. Zatímco mezi křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové se množí hlasy, že by mělo dojít k jistým omezením, sociální demokraté jsou proti.

Německo se stalo v Evropě hlavním magnetem pro lidi prchající před válkou a násilím na Blízkém východě. Od ledna do října přišlo do země přes tři čtvrtě milionu lidí a do konce roku by jich mohl být až milion.

"Musíme do světa vyslat jasný signál: jsme velice připraveni pomoci, ukázali jsme, že jsme, ale naše možnosti jsou také omezené," řekl Schäuble v rozhovoru pro televizi ARD.

Nával uprchlíků vyvolal velký tlak na německou státní správu na úrovni obcí a také způsobil spory o to, jak se s krizí nejlépe vypořádat.

Polemiku na úrovni federální vlády rozpoutal v pátek ministr vnitra Thomas de Maiziére, který navrhl, aby byl mnoha uprchlíkům ze Sýrie napříště v Německu poskytován méně hodnotný ochranný status, než je plnohodnotný azyl. To by podle nových pravidel schválených ve čtvrtek německou vládou mimo jiné znamenalo, že tito uprchlíci by si do země nemohli zvát nejbližší příbuzné k pobytu na dva roky, jak to mohou činit lidé s postavením azylanta.

De Maiziére zřejmě po tlaku ve vládě později řekl, že "věci zůstanou zatím tak, jak jsou". Schäuble v neděli ale zdůraznil, že kabinet tuto možnost detailně zkoumá.

Andreas Scheuer, generální tajemník bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), což je sesterská strana vládní CDU Merkelové, označil de Maiziérův návrh za dobrý nápad.

Naopak vicekancléř a šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel zdůraznil, že je důležité, aby vláda nejprve prováděla opatření, která už schválila, než aby denně přicházela se stále novými opatřeními. "To vytváří dojem, že v německé vládě levá ruka neví, co dělá pravá," řekl.

Merkelová se o víkendu omezila na zdůraznění svého dlouhodobého názoru, že musí dojít ke spravedlivějšímu přerozdělování uprchlíků na celoevropské úrovni.