Hlavní obsah

Nejrychlejší mobilní internet měl v říjnu T-Mobile

Nejrychlejší mobilní internet měl v říjnu T-Mobile. Rozdíly mezi operátory ale byly malé. LTE poskytovali všichni průměrně mezi 26 a 27 Mbit/s a 3G mezi osmi a devíti Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zatímco rychlost LTE se v říjnu proti září mírně snížila, 3G zrychlilo. „Může to být následek postupného přesunu zákazníků z přetížené 3G sítě do rychlejší LTE. Tím, že počet LTE SIM karet a LTE zařízení pomalu stoupá, bude stoupat i zatížení sítě a tím logicky půjde rychlost internetu dolů,” uvedl majitel serveru DSL.cz Jan Vokurka. Dalším důvodem zpomalování LTE sítí může být rostoucí zájem zákazníků o domácí internet na této technologii.

V pevných sítích v říjnu zrychloval pouze internet přes telefonní linky DSL. Průměrná rychlost DSL internetu vzrostla o jeden Mbit/s na 9,1 Mbit/s. Nejvyšší průměrnou rychlost, 9,2 Mbit/s, poskytovali operátoři O2 a Vodafone. U kabelové firmy UPC rychlost klesla o pět procent na 30,3 Mbit/s. O pět procent na 28,8 Mbit/s klesl i průměr u připojení po optice.

Rychlost připojení v bezdrátových sítích wi-fi se snížila o tři procenta na 10,3 Mbit/s. U jednotlivých poskytovatelů se rychlost pohybovala od 6,3 do 18,9 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám