Kurdové zahájili na severu Iráku ofenzivu proti Islámskému státu, nálety řídí USA

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 11. 2015 9:13
Jednotky iráckých Kurdů zahájily operaci, jejímž cílem je dobytí města Sindžár, které ovládá radikální organizace Islámský stát (IS). Kurdy ze vzduchu svými nálety na pozice islamistů podpořila i koalice vedená USA. Pozemní operace se podle kurdské autonomní vlády účastní až 7500 pešmergů, tedy příslušníků kurdských milic. Cílem akce je kromě dobytí samotného severoiráckého města i zajištění strategických zásobovacích tras a údajně i vytvoření nárazníkové zóny, která by Sindžár a jeho obyvatele chránila před ostřelováním dělostřelectvem radikálů.
Sindžár po náletu amerických letounů.
Sindžár po náletu amerických letounů. | Foto: Reuters

Bagdád - Jednotky iráckých Kurdů zahájily operaci, jejímž cílem je dobytí města Sindžár, které ovládá radikální organizace Islámský stát (IS). S odvoláním na úřady kurdské samosprávy o tom informovala agentura AP. Kurdy ze vzduchu svými nálety na pozice islamistů podpořila i koalice vedená USA.

Pozemní operace se podle kurdské autonomní vlády účastní až 7500 pešmergů, tedy příslušníků kurdských milic. Cílem akce je kromě dobytí samotného severoiráckého města i zajištění strategických zásobovacích tras a údajně i vytvoření nárazníkové zóny, která by Sindžár a jeho obyvatele chránila před ostřelováním dělostřelectvem radikálů.

Koalice vedená USA už ve středu večer a dnes nad ránem zaútočila ze vzduchu na desítky cílů islamistů, aby připravila Kurdům půdu pro ofenzivu. Na pozemní akce podle agentury Reuters osobně dohlíží prezident kurdské autonomie na severu Iráku Masúd Barzání.

Oblast pohoří Sindžár a stejnojmenné město, které leží na jeho jižním úpatí, dobyl IS na počátku loňského srpna. Desítky tisíc lidí kvůli postupu islamistů prchly ze svých domovů, z velké části se jednalo o příslušníky nábožensko-etnické menšiny jezídů. Tisíce jezídů, které IS považuje za uctívače ďábla, ale islamisté zajali a donutili přestoupit na islám. Ženy a dívky radikálové údajně zneužívají jako sexuální otrokyně.

Úplné osvobození města Sindžár by znamenalo významnou strategickou výhodu v boji s radikály. Přerušilo by se tím totiž spojení mezi dvěma jejich baštami - Rakkou v severovýchodní Sýrii a Mosulem, největším městem na severu Iráku, které IS obsadil při bleskové ofenzivě loni v červnu.

Kurdové se pokusili Sindžár dobýt už loni v prosinci, ale bez úspěchu. Podle agentury AP radikálové od té doby v očekávání dalšího podobného útoku podstatně posílili obranu města.

 

Právě se děje

Další zprávy