Hlavní obsah

Islámský stát je na útěku, hlásí Kurdové z osvobozeného Sindžáru

• Aktualizováno

Kurdským bojovníkům se v pátek podařilo proniknout až do centra města Sindžár. Uvedla to agentura AP s odvoláním na svědky z místa bojů. Kolem poledne prezident iráckého autonomního Kurdistánu Mahmúd Barzání oznámil osvobození města. Dalším cílem Američany podporované operace je ovládnout silnici, kterou používá Islámský stát při cestě z iráckého Mosulu do syrské Rakky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské jednotky vstoupily do SindžáruVideo: Reuters

 
Článek

„Síly pešmergů pronikly do Sindžáru ze všech stran, aby vyčistily oblast od zbylých teroristů (IS),“ uvedla v pátek ráno Kurdská regionální bezpečnostní rada. Na místě jsou podle ní i pyrotechnici, kteří likvidují nastražené nálože. „IS je poražen a na útěku,“ dodala rada. Podařilo se podle ní zabezpečit cementárnu, silo, nemocnici a několik veřejných budov.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během prvního dne operace Kurdové ve čtvrtek ovládli oblast o rozloze 150 km čtverečních.

Barzání zdůraznil, že páteční vítězství je důležité, protože se stalo symbolem boje proti nespravedlnosti páchané na kurdském lidu. Nad městem už zavlála kurdská vlajka.

Američtí představitelé ale varují, že je příliš brzo vyhlašovat vítězství. Není jasné kolik města je zcela pod kontrolou pešmergů.

Operace se účastnili i američtí poradci

Pentagon potvrdil, že operace pešmergů, které se účastnili i jezídové, byla podporována nejen nálety, na zemi ji koordinovali američtí poradci. „Síly pešmergů to provádějí s podporou koaličních poradců. Jsou tam američtí vojáci i poradci z dalších koaličních zemí,“ řekl mluvčí amerického ministerstva obrany Petr Cook.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Američany vedená koalice uvedla, že cílem operace s názvem Osvobození Sindžáru je nejen vyčištění oblasti, aby se tam mohli vrátit jezídové, ale také silnice 47 z Tal Afar k syrské hranici. Právě ta spojuje irácký Mosul obsazený Islámským státem s hlavním městem chalífátu, syrskou Rakkou.

Americký ministr zahraničí John Kerry podle CNN varoval, že obsazení města nemusí být bez problémů, i když se domnívá, že padne vzhledem k přesile útočníků do několika dní.

„U města této velikosti, kde žily předtím desetitisíce obyvatel, kde se IS měl měsíce připravovat na útok, by se to mohlo ukázat obtížnější, než někdo doufá,“ uvedl Kerry. Islámský stát už vyzval k zahájení džihádu proti pešmergům.

Foto: Reuters

Kurdští bojovníci u Sindžáru

Podle vojenského experta CNN by se podle nejhoršího scénáře mohlo ve městě bojovat o každý dům.

I kurdský velitel šajch Džafar Mustafa varuje v rozhovoru pro kurdskou agenturu Rudaw, že i po osvobození Sindžáru budou kurdské oblasti dále ohroženy IS. Hrozbu se podaří odstranit až po osvobození Mosulu. Nabídl, že by se pešmergové operace na osvobození Mosulu mohli zúčastnit. Veškeré hrozby nejen pro Kurdy, ale pro celý region podle něj pominou, až se podaří IS zcela vykořenit.

Reklama

Výběr článků

Načítám