Hlavní obsah

Česko - Rusko 1:1 Kvitová zvládla obrat, ale Šarapovová nezaváhala. Finále Fed Cupu je srovnané

Praha
Aktualizováno

Žádné překvapení se v úvodní den fedcupového finále ve vyprodané pražské O2 areně neurodilo, a tak je stav souboje mezi českými tenistkami a týmem Ruska vyrovnaný 1:1. První bod pro domácí vybojovala podle očekávání Petra Kvitová, když otočila zápas s Anastasijou Pavljučenkovovou a zvítězila 2:6, 6:1, 6:1. Nezaváhala ale ani ruská jednička Maria Šarapovová, Karolínu Plíškovou porazila 6:3, 6:4.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karolína Plíšková ve druhém utkání fedcupového finále s Marií Šarapovovou v Praze.

Článek
Fotogalerie

Po efektním zahájení finálového duelu, které doprovázela světelná show ale i minuta ticha za oběti pátečních teroristických útoků v Paříži, nastoupila k úvodnímu duelu Petra Kvitová. A její zápas s Pavljučenkovovou se odvíjel po podobné sinusoidě jako celá její sezóna.

Finále Fed Cupu 2015
Česko - Rusko 1:1 po prvním dnu
Kvitová - Pavljučenkovová 2:6, 6:1, 6:1
Plíšková - Šarapovová 3:6, 4:6

Tenistka z Fulneku hned od začátku nastoupila se svojí typickou útočnou hrou, jenže takřka nic jí nevycházelo. Nemohla se opřít o první servis, kupila nevynucené chyby a Ruska sázející na agresivní obranu sbírala jeden bod za druhým. Češka sice vyhrála první game, ale soupeřka pak udělala sérii pěti vítězných her a set jednoznačně ovládla.

Zápas se lámal ve druhé hře druhé sady v dlouhém gamu, v němž Kvitová na desátý pokus proměnila brejkbol a pak už nebyla k zastavení. Její hra se změnila k nepoznání. Procento prvního podání i počet vítězných míčů po něm raketově vyletěly vzhůru. Zlepšila se i na returnu a tvrdými křížnými míči narušila hru soupeřky, která se snažila držet těsně za základní čarou a hrát míče hned po odskoku.

Druhou sadu ukončila esem a Ruska musela být ráda, že jí Kvitová nenadělila kanára. Dvojnásobná wimbledonská šampiónka jednoznačně ovládla hru i ve třetím setu, který Pavljučenkovová ukončila dvojchybou. Proti světové osmadvacítce Kvitová potvrdila roli favoritky.

Šarapovová překvapení nedopustila

S tou se úspěšně poprala ve druhém utkání i Maria Šarapovová proti světové jedenáctce Karolíně Plíškové, která dostala přednost před zkušenější a žebříčkově lépe postavenou Lucií Šafářovou.

Plíšková nastoupila v reprezentaci před domácím publikem vůbec poprvé, ale s bouřlivou kulisou i se slavnou soupeřkou na druhé straně kurtu se vypořádala bez viditelné nervozity.

Česká dvojka začala duel s bývalou světovou jedničkou soustředěně a herně nijak nezaostávala. Jenže rekordmanka v počtu es v této sezóně na okruhu WTA začala mít potíže s prvním servisem, jehož úspěšnost klesla v první sadě na 38 procent.

Agresivně hrající Ruska i přes jednu ztrátu svého podání slabiny soupeřky využila v zisk první sady. V té druhé ale vybojovala jako první náskok brejku Plíšková. Jenže záhy si prohrála své podání dvakrát za sebou.

Další šance na prolomení podání soupeřky už Plíšková nevyužila. A přestože dokázala odvrátit dva mečboly, na zvrat v utkání už neměla. Šarapovová tak při své premiéře ve finále Fed Cupu srovnala stav celého utkání a před nedělními duely zkomplikovala domácím tenistkám obhajobu trofeje.

Reklama

  7 : 5, 6 : 0 Cirsteaová - B. Fruhvirtová 7 : 5, 6 : 0 konec
20240509T16 : 30:00+0200
Cirsteaová vs. B. Fruhvirtová
Cirsteaová vs. B. Fruhvirtová
Cirsteaová
B. Fruhvirtová
  2 : 6, 6 : 3, 4 : 6 Bogdanová - Vondroušová 2 : 6, 6 : 3, 4 : 6 konec
20240509T16 : 30:00+0200
Bogdanová vs. Vondroušová
Bogdanová vs. Vondroušová
Bogdanová
Vondroušová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články