Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Designový souboj: Fiat 124 Spider vs. Mazda MX-5

Jan Mička
Diskuze (76)

Zveřejnění oficiálních fotografií nového Fiatu 124 Spider rozproudilo na internetu pořádnou diskusi. Jak si vůz po designové stránce vede v porovnání s Mazdou MX-5?

Fiat nové modely s retro vzhledem umí. Stačí si porovnat první generaci modelu 500 s tou současnou (teprve druhou) a máte jasno. Italská automobilka nyní vypustila do světa první oficiální obrázky znovuzrozeného roadsteru 124 Spider a při pohledu na některé vizuální detaily skutečně připomíná ducha charakterního sporťáku ze šedesátých let minulého století (v galerii najdete také fotografie původního Spideru).

Stačí se jenom zadívat na přední část. Světlomety už dnes nejsou kruhové, avšak trojúhelníková, v tomto případě už ne součástí kapoty ale nárazníku. Blatníky jsou nyní o dost svalnatější, celá záď pozvolně neklesá a alespoň opticky je o něco kratší. Zadní svítilny nám zase grafikou připomínají ty z Alfy Romeo Giulia, nejsou ale tak protáhlé a dramatické.

Celek vypadá hodně slušně a rozhodně nebude hanobit historický odkaz původního Fiatu 124 Spider, co nám ale vyjde ze srovnání s Mazdou MX-5, ze které italský sporťák vychází? Alespoň podle fotografií působí Fiat minimálně o číslo větší, veze se na vlnách nedbalé elegance a nemáte z něj pocit „jedovatosti“. Vůbec bychom se nezlobili, kdyby pod kapotou nepracovala přeplňovaná zážehová čtrnáctistovka o výkonu 160 koní, ale klidně i o něco slabší dvoulitr s atmosférickým plněním. Tam, kde si Mazdu představíte letět dveřmi napřed, by Ital pouze ležérně proplul za zvuku rezonance od koncovek výfuku.

Zatímco zvenku nemusí být příbuznost 124 Spider s Mazdou MX-5 na první pohled patrná, uvnitř je to jiná káva. Přístrojová deska a středový tunel jsou totiž na chlup stejné a moc se neodlišují ani vnitřní výplně dveří. U Fiatu budou díky pořádnému madlu o něco praktičtější.

S Fiatem 124 Spider se podle našich informací setkáme už na březnovém autosalonu v Ženevě a k uvedení na český trh dojde okolo poloviny příštího roku. O cenách prozatím nepadlo ani slovo, očekáváme však mírně vyšší částky než u Mazdy MX-5. Základní verze by mohla stát okolo 650.000 Kč.

Který ze spřízněných roadsterů se vám líbí více?
  • Mazda MX-5
    42,4%
  • Fiat 124 Spider
    57,6%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 1741 čtenářů.

Jan Mička
Diskuze (76)
Avatar - PepaJ
22. 11. 2015 20:06
Re: Těžké rozhodování
Také bych nakonec zvolil japonský originál..i když i ten Fiat má take neco do sebe :-)
Avatar - Individualita
19. 11. 2015 09:27
Re: EU verze má jen 140 koní
Čím jsme si to zasloužili, že je tu všechno horší?? Sakra žijeme na prakontinentu a co z toho?
Avatar - Individualita
19. 11. 2015 09:24
Re: JAP vs. IT - 1:0
Volba moderátora byla v tomto případě předem jasná >:D
Avatar - Individualita
19. 11. 2015 09:23
Re: Šmánkote.. proč?
Mám tohle úplně stejně. Je tam jak pěst na oko!
Avatar - Individualita
19. 11. 2015 09:20
Re: Těžké rozhodování
Slušnej battle pánové :yes: