Nové BMW řady 5 zhubne 100 kg, uvidíme ho příští rok v Paříži

Nové BMW řady 5 zhubne 100 kg, uvidíme ho příští rok v Paříži

Nová generace BMW řady 5 prochází finálními testy a během letních prázdnin v roce 2016 bychom se měli dočkat oficiálního odhalení. Světovou premiéru pak nová generace populárního sedanu a kombi zažije na podzimním autosalonu v Paříži.

Pod povrchem chystaného BMW řady 5 je nově vyvinutá variabilní platforma CLAR, která kombinuje vysokopevnostní oceli, hliník a uhlíková vlákna. Tento základ bude společný pro všechny budoucí velké modely, které mají motor vpředu podélně a pohon zadních nebo všech kol.

Platformu CLAR dostane i příští BMW řady 3 a celá řada SUV od BMW X3 dál. Nová pětka bude díky této platfomě o zhruba 100 kg lehčí, i když bude konstrukce pevnější a výbava bohatší. Platforma je také uzpůsobená pro montáž hybridního nebo elektrického pohonu.

Výbava se inspiruje v novém BMW řady 7, takže očekávejte laserová světla, rozpoznání gest nebo dálkové ovládání. O motorech toho ještě moc nevíme, ale dá se počítat řada čtyřválců a možná i nějaký tříválec. Samozřejmě bude i hybrid a plug-in hybrid. I přes slabé prodeje aktuální generace vznikne rovněž crossover BMW řady 5 GT.

BMW řada 5

Po výstředním designovém experimentu u generace E60 se pětkové BMW vrátilo ke konzervativnímu vzhledu. Pořád se vyrábí se zadním pohonem, stále více zákazníků ale volí čtyřkolku xDrive.

Test BMW 520d xDrive Sedan • BMW řady 5 Touring​ • Elektromobil • Facelift • Historie BMW řady 5 •Test BMW 545e xDrive

Doporučujeme

Články odjinud