Pokračujete v turné Na Radosti ke stejnému názvu alba, jak je turné zatím úspěšné?

My si turné užíváme, lidé chodí na koncerty v hojném počtu, což nám činí velkou radost.

Je vaše turné něčím přímo charakteristické?

Charakteristické je tím, že jsem spojila svoji kapelu se smyčcovým triem. Tudíž máme širokou škálu možností, jak jednotlivé písně pojmout. Někdy využijeme všechny muzikanty, jindy si zahraju jen s triem nebo odehrajeme píseň ve dvou. Díky tomu je každý koncert pestrý.

S turné zavítáte na začátku prosince i do Zlína, jak se vám město líbí?

Baťův mrakodrap pojízdná kancelář výhled na Baťovo město jednadvacítka. Zlín mám moc ráda. Několikrát jsme zde hráli, a to buď s kapelou, nebo s celou filharmonií. Ve Zlíně jsme měli nejednou možnost se projít, obdivovat známé baťovské čtvrti nebo navštívit Baťův mrakodrap s pojízdnou kanceláří.

Oblíbili si už lidé vaše nové písničky, nebo vás stále nutí se vracet k hitům jako Voda živá a Hříšná těla, křídla motýlí?

Nové písně si publikum zpívá spolu s námi, když začneme hrát například Tragédii u nás na vsi nebo Trávu z nového alba Na Radosti, několikrát je lidé poznali už po prvních tónech. Ale nehrajeme pouze nové písně, vracíme se i ke starším, které mám ráda.

Jak byste své album zhodnotila téměř rok po vydání, jste s ohlasy posluchačů spokojená?

Dostalo se nám už takové odměny v podobě pozitivních ohlasů, že jsme z toho sami byli velmi překvapení a mile potěšení. V době, když jsme desku Na Radosti dokončili, jsme si takové přijetí asi ani nedokázali představit. Jsme velmi rádi, že lidem tato deska něco přináší.

Mnoho vašich nových písní už není tak metaforických, jak jsou posluchači zvyklí, jedná se spíš o konkrétní příběhy. Proč jste se rozhodla pro takovou změnu?

Byl to přirozený vývoj, asi jsem toužila pojmenovávat vše konkrétněji.

Inspiraci k desce jste hledala na Šumavě, proč zrovna tam?

Jezdila jsem na Šumavu už roky před tím. Líbila se mi její tajemnost a samozřejmě krásná příroda, milí lidé. Našli jsme díky známému, který nám půjčil chalupu, nádherné místo zvané Na Radosti. Samota, kde se zastavil čas. Panuje tam naprostý klid, vše má svůj čas a zůstaly příběhy lidí, kteři zde žili.

Je v ní zakomponováno také téma přírody, chodíte vy sama do přírody ráda a máte na to čas?

Chodím do přírody velmi často a ráda. Nacházím v přírodě inspiraci, klid, pokoru, sílu na vše, co dělám.

Dokážete si udělat někdy i volno a věnovat se svým koníčkům?

Ano, ale hlavním mým koníčkem je hudba, takže si nemusím toho času dělat tolik.

Kdybyste nebyla zpěvačkou, kam myslíte, že byste směřovala?

To úplně nevím, asi bych dělala produkci nebo bych také měla nějakou kavárnu s kulturním programem nebo květinářství neřezaných živých květin.

Jaké další projekty chystáte?

Celý podzim budeme na cestách, teď myslíme hlavně na turné Na Radosti, ale příští rok nás toho čeká opravdu hodně. Budeme pokračovat v turné, ale také navštívíme festivaly, zahrajeme si také s filharmonií.

IRENA JURČÍKOVÁ