Apple Pencil není jen kus plastu, obsahuje i ARM procesor

Apple si účtuje za stylus k iPadu Pro tři tisíce, což rozhodně není málo. Na druhou stranu se jedná o podobnou částku, za kterou se prodávají stylusy k běžným grafickým tabletům. Ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, Apple Pencil rozhodně není jen kus plastové tyčinky. A jak zjistili v tradiční rozborce na iFixit, v útrobách se ukrývá až překvapivě dost elektroniky.

5ibhjx6plRvgpqfU.jpg
Procesor v červeném rámečku, akcelerometr v zeleném. Na druhé straně se potom skrývá čip pro Bluetooth komunikaci (zdroj: ifixit.com)

Největší část v těle pera celkem logicky vyplňuje baterie s kapacitou 86 mAh. Ta dokáže Pencil udržet při životě po dvanáct hodin. Apple však spoléhá především na rychlé nabíjení, kdy 15 sekund v konektoru iPadu Pro nebo USB nabíječce prodlouží výdrž o půl hodiny.

Apple však nacpal do pera i titěrný tištěný spoj s potřebnou elektronikou. Hlavním čipem je 32bitový procesor z rodiny ARM Cortex M3, přičemž jeho maximální pracovní frekvencí je 32 MHz. Ten se bude starat jak o korektní snímání tlaku a náklonu hrotu, tak i o řízení komunikace. Ta probíhá prostřednictvím Bluetooth a stylus se musí párovat po každém odpojení zasunutím do konektoru iPadu. V Apple Pencil nechybí ani akcelerometr totožný s tím, který Apple používá v ovladači k Apple TV. Zajímavý je i hrot samotného pera. Ten ukrývá dva emitory, které slouží pro správné určení náklonu pera – vypočítá jej samotný iPad, který rozpozná vzdálenost každého z nich ke snímací vrstvě displeje.

Diskuze (15) Další článek: Američané se radují, NSA je přestala monitorovat. Pro svět se nic nemění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,