Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zbořte hranice. Raperka M.I.A se v novém klipu plaví s uprchlíky

USA

  12:00
Zatímco v anketě Český slavík zabodovala otevřeně xenofobní skupina hlásající nenávist, světovou hudební veřejnost oslovila zpěvačka M.I.A., která se v klipu k nové skladbě Borders vydává na cestu s uprchlíky, společně s nimi se plaví ve člunu a přelézá ploty s ostnatým drátem. Její video, které sama natočila, vidělo na YouTube už víc než 900 tisíc lidí.

M.I.A.: Borders foto: Reprofoto

Britskou zpěvačku tamilského původu už v roce 2010 časopis Time jmenoval mezi stovkou nejvlivnějších umělců světa. Svou pozici té, která se nebojí vnášet do hudby aktuální a kontroverzní otázky, potvrdila M.I.A. před před pár dny svým novým klipem Borders z chystaného alba Matahdatah. To má být celé věnováno konceptu hranic. Není to poprvé, kdy se M.I.A chopila politického tématu. Sama říká, že „svět, o kterém jsem mluvila před deseti lety je pořád ten samý, a proto je pro mě těžké to říkat znovu na nové desce.“

Uprchlíci přelézající ploty jsou leitmotivem klipu, který M.I.A. natočila ve vlastní režii. Působivá výpověď o přetrvávající migrační krizi nekompromisně útočí na netečnost evropských politiků a truchlí nad stavěním dalších a dalších hranic a plotů. Migranti jsou tu zobrazeni v symbolické živé pyramidě, oblečeni do uniformních plášťů s kápěmi, naskládáni do těly přetékajících lodí. A mezi nimi zpěvačka jako jedna z nich, formulující západní ohrožené (ne)jistoty - „vaše hodnoty, vaše naděje, vaše rodiny, vaše síla“. M.I.A. nechce vyvolávat laciný soucit, což zcela jasně naznačuje tím, že uprchlíci v jejím klipu jsou výhradně mladí muži, mlčenlivě putující krajinou. Žádné děti, žádné rozdělené rodiny, žádné srdcervoucí scény. Problém je tu a je třeba ho řešit, vzkazuje M.I.A Evropě.

M.I.A.

M.I.A., vlastním jménem Mathangi Arulpragasam (*1975), ve své tvorbě kombinuje rap, pop, hip-hop, world music a elektroniku. Za svůj pseudonym si zvolila zkratku vojenského termínu Missing in action (nezvěstný v boji). V roce 2005 vydala své debutové album Arular a dva roky na to vydala své druhé album Kala, obě celosvětově dobře přijaté. Globální úspěch ji přinesl především singl Paper Planes z roku 2007, který skončil ve světové TOP dvacítce a dále na čtvrtém místě v žebříčku stovky nejžhavějších singlů. Třetí album Maya z roku 2010 se stalo jejím nejlépe umístěným albem ve Spojeném Království a v USA. Singl XXXO se umístil v TOP čtyřicítce v Belgii, Španělsku a ve Spojeném Království. Její čtvrtá deska s názvem Matangi, byla vydána v roce 2013.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...