Hlavní obsah

Manželé si pořídili nízkoenergetický dům na důchod

V poslední době se stávají stále populárnějšími domy postavené na základě typových projektů. My jsme navštívili jeden takový typový dům v českém pohraničí. Manželé si jej postavili, jak říkají, na důchod.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Ze zadní strany domu si majitelé přistavěli klasickou dřevěnou pergolu na posezení venku a grilování. Komfort bydlení zvyšuje také prostorný přístřešek pro auto s možností zaparkovat další na příjezdové cestě, opatřené zámkovou dlažbou.

Článek

Původně bydleli ve standardním panelákovém 4+1, a když zůstali v bytě sami, rozhodli se, že je na čase splnit si svůj sen o domu se zahradou. Nechtěli nic velikého, aby neměli moc starostí s údržbou a provozem.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Kuchyně je královstvím paní domu. Jedněmi dveřmi se do kuchyně vstupuje z chodby a druhými se vychází do zahrady. Zvenku je k domu přistavěná pergola stínící místo na posezení a grilování.

Chtěli si přece konečně užívat volného času. Nepotřebovali už ani řešit prostory pro malé děti, mohli myslet jen na svůj komfort a v záloze jim stačilo mít hostinský pokoj. Rozhodli se proto pro menší bungalov z nabídky firmy G Servis.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Obývací pokoj spojený s kuchyní prošel od dokončení již několika změnami. Například místo původní bílé výmalby stěn se majitelé rozhodli pro pestré barvy, které si mohli v dobře prosvětleném interiéru dovolit.

Lidé často váhají, z jakého materiálu dům postavit. Většinou mají pocit, že nejlepší je stavět z pořádných cihel, a hotovo. Ve dnešní době ale už zdaleka neplatí, že domy postavené z jiných materiálů mají třeba horší tepelněizolační vlastnosti nebo poskytují menší komfort.

V případě této dřevostavby oceňují majitelé zejména nízké náklady na energie, což je také přesvědčilo o tom, že si vybrali tento dům. Líbilo se jim také, že stavba bude rychle zrealizovaná, a vyhovovala jim rychlá domluva s dodavatelem.

Paní sleduje v kuchyni oblíbené pořady a manžel zase sportovní přenosy v hostinském pokoji. Proto se zpočátku trochu obávali, zda jim stavebnicová dřevostavba nebude vyhovovat třeba proto, že by se mohli přes stěnu slyšet. To se jim ale nepotvrdilo a v tomto ohledu jsou spokojeni. Když si jeden chce „zalézt“, ten druhý o něm nemusí vůbec vědět.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Dispozice obsahuje vstupní část, technickou místnost, společný obývací prostor včetně kuchyně, pokoj pro hosty, ložnici a rodinnou koupelnu. Tančit by v pokojích asi nemohli, ale pro dva lidi s příležitostnou návštěvou není s prostorem problém.

Smyslem volby tohoto typu domu bylo pořídit si pohodlné bydlení, které bude poskytovat veškerý komfort, ale nebude vyžadovat náročnou péči, úklid a běhání po schodech.

V původním projektu udělali jen malé změny, třeba pokud jde o dveře. Bungalov je rozměrově spíše skromný, takže dnes by raději volili dveře posuvné úplně všude. Zatím je mají jen z chodby do kuchyně, ale pán už vymýšlí, jak vyměnit ještě dveře z předsíně do chodby.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Záliba majitelů v pestrých barvách je vidět i na fasádě domu. Bungalov se při pohledu zvenku zdá malý, ale vnitřní uspořádání poskytuje komfortní bydlení pro 3–4člennou rodinu a nejlépe se hodí do nízké zástavby.

Veškerá technika je schovaná v místnosti přiléhající k předsíni. Topí se plynem a po celém domě je rozvedeno podlahové topení, ze kterého jsou manželé nadšeni. Dům není vůbec vlhký a místnosti jsou světlé díky střešním oknům.

Přechod z bytu do domu nebyl příliš drastický hlavně proto, že si manželé vlastně přenesli spoustu původního vybavení s sebou, takže se obklopili známými věcmi. Paní ráda jednou za čas přestavuje nábytek – a dům jí k tomu dává také dost prostoru.

Záliba v kreativních obměnách interiéru šla ještě dál. Od doby, kdy dokončili stavbu, již některé věci změnili. Původně bylo vymalováno bíle, ale to jim časem připadalo nudné, a tak vymalovali pokoje v pestrých sytých pastelových barvách. Dokonce už i měnili obklady v kuchyni.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Úplně vzadu v rohu stojí garáž, kterou majitelé využívají spíše jako sklad zahradního nářadí. K domu přiléhá i poměrně velká zahrada, osázená zejména ozdobnými rostlinami. Zahradu nechávají okrasnou, nicméně tu stejně najdete bylinky do kuchyně.

„Vždycky tady tak sedíme, a najednou nás napadne, že už bychom chtěli třeba něco trochu jinak. Tak se do toho pustíme a máme zase nějakou změnu. Nejspíš s tím nepřestaneme, protože nás to baví. Každý to má zkrátka jinak,“ říkají.

Pán domu plánoval letos instalaci bazénu. Chtěl mít bazén zapuštěný do terénu, nicméně narazil na problém se spodní vodou, takže se musel nakonec bazénu vzdát. Je ale „nad věcí“ a je si jistý, že si výhod nového bydlení užijí i bez bazénu.

Kristýna Lišková, více na www.mujdum.cz

Technické údaje

Dispozice: 3 + 1

Zastavěná plocha: 72,5 m2

Celková užitková plocha: 59,2 m2

Konstrukce: betonová základová deska, stavebnicový montovaný systém Modul-Leg® pro nízkoenergetické/pasivní dřevostavby (obv. stěny a příčky vyskládány z bloků na bázi dřeva a vyplněny tep. izolací, stěny ztuženy dřevěnými hranoly), dřevěný krov, okna plastová s izol. dvojskly, střešní okna dřevěná, dveře dřevěné lakované do oblož. zárubní a posuvné

Vytápění: ústřední, plynový kotel, teplovodní podlahové vytápění

Autor projektu: G SERVIS CZ, s. r. o., dodavatel projektů rodinných domů 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám