Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Další kluby v čínských rukou. Asijští investoři vstoupí i do Manchesteru City

Sport

  5:59
LONDÝN - Čínští investoři majetkově vstoupí do skupiny City Football Group z Abú Zabí, jež vlastní mimo jiné kluby Manchester City nebo New York City. Třináctiprocentní podíl ve společnosti, jejíž hodnota se odhaduje na tři miliardy dolarů, koupí Číňané za 400 milionů dolarů.

Čínští investoři budou mít podíl i v Manchesteru City. foto: Reuters

Čínské konsorcium je vedené holdingy China Media Capital (CMC) a CITIC Capital. Nový investoři chtějí zajistit rozvoj fotbalu ve své zemi, jejíž prezident Si Ťin-pching je velkým fotbalovým fanouškem a sní o tom, že Čína bude jednou pořádat mistrovství světa.

Čínská firma CEFC se stala partnerem fotbalové reprezentace

Předzvěstí majetkového vstupu Číňanů do City Football Group byla právě prezidentova návštěva fotbalové akademie v Manchesteru při jeho návštěvě Británie na konci října.

Šejk Mansúr z Abú Zabí majetkově vstoupil do Manchesteru City v roce 2008 a díky jeho investicím vznikl z průměrného týmu velkoklub, jenž v letech 2012 a 2014 vyhrál Premier League.

Zájem čínských investorů o evropský fotbal už letos stvrdila společnost Dalian Wanda nákupem 20 procent Atlética Madrid. Čínského spolumajitele, společnost CEFC, má od letoška také Slavia Praha.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.