Mark Zuckerberg se vzdá 99% svého podílu ve Facebooku, který má hodnotu 45 miliard dolarů

Michal BenatzkyMichal Benatzky

zucker
0Zobrazit komentáře

Zakladatel Facebooku, Mark Zuckerberg, v noci na dnešek spolu se svou manželkou Priscillou oznámil dlouho očekávanou zprávu. Mladému páru se totiž narodila dcera Max. K této příležitosti napsali Zuckerbergovi své novorozené dceři dopis, který byl vyvěšen, jak jinak, než na Facebooku. V dopise podepsaném máma a táta popisují šťastní rodiče svět, ve kterém by Max měla vyrůstat.

„Je to svět, kde dokáže naše generace pozvednout svůj potenciál a podporovat kvalitu tím, že vyléčíme nemoci, zpřístupníme vzdělání, zavedeme čistou energii, spojíme lidi, vybudujeme silné komunity, zmírníme chudobu, zaručíme rovnocennost a napříč národy zasejeme pochopení.“ Napsal novopečený otec na zeď sociální sítě, kterou založil.

pablobuffer

Přečtěte si takéTenhle startup s hodnotou přes 60 milionů dolarů ukazuje veřejně veškeré financeTenhle startup s hodnotou přes 60 milionů dolarů ukazuje veřejně veškeré finance

Dopis ale neuvádí pouze idealistické představy o budoucím světě. Jeho součásti je totiž také oznámení záměru darovat v příštích letech 99% vlastních akcií Facebooku právě na dobročinné účely, které by měly pomoci Zuckerbergem popisovaný svět opravdu vytvořit. Podle současné hodnoty společnosti tvoří plánovaný balík akcií částku 45 miliard dolarů, což činí v přepočtu zhruba 1,1 bilionů korun.

Tedy částka, se kterou by český státní rozpočet přežil celý rok. Tento nepředstavitelný balík peněz ale nebude rozdán najednou. Mark má v plánu podporovat prostředky ze svých akcií dobročinné projekty celý zbytek života. Většina darů pak bude přerozdělovat organizace Chan Zuckerberg Iniciative, kterou manželé povedou – svého majetku se tak nevzdávají naplno.

Obzvláště zainteresovaný je Mark Zuckerberg do cíle vymýtit ze světa nemoci. „Medicína je skutečná věda méně než 100 let a přesto už jsme některé nemoci dokázali kompletně vyléčit. A s vývojem technologií máme v příštích 100 letech reálnou šanci předcházet, léčit a zvládat skoro všechny ostatní.“ řekl ke svému snu nejmladší miliardář planety.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym