6 speciálních PC na doma k práci i na hraní [Vánoce 2015]

  • Nejmenší počítač se systémem pořídíte už za necelé čtyři tisíce
  • Poradíme jaký stroj zvolit, když vás nebaví Windows
  • Vybrali jsme herní sestavu pro ty, které nebaví stavba PC

Klasické desktopové sestavy se v poslední době příliš nenosí. Stále víc uživatelů vsází na notebooky, zároveň ale vznikla kategorie různých atypických počítačů, na které jsme zaměřili náš dnešní výběr. 

Pro uživatele, kteří většinu času tráví v prostředí webového prohlížeče, případně textovém editoru, bude stačit některá z levných variant netradičního počítače. Díky novým generacím výkonného a zároveň úsporného hardwaru si můžeme za pár tisíc korun pořídit miniaturní počítač, který splní většinu požadavků a nebude nikde překážet. 

Stále také nesmíme zapomínat na kategorii All-in-one, kde je hardware napěchován do běžného monitoru a opět se uživatel zbaví hučící krabice. Od loňského výběru se však tato kategorie docela proměnila a vybrat vhodného zástupce nebylo zrovna lehké.

Odkazy na počítače uvedené v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu T.S.BOHEMIA. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme k nim přidali až dodatečně.

Raspberry Pi 2 Model B: dodělej si sám

Cena: 1 399 Kč

Jaký je nejdostupnější „kompletní“ počítač, tedy takový, ke kterému stačí připojit napájení, monitor, klávesnici a bude fungovat? Bude to Raspberry Pi 2 nebo nějaká jeho odvozenina. Tento minipočítač za čtrnáct stovek jsme do výběru zařadili, přestože jeho koupi nemůžeme doporučit každému. Raspberry Pi klidně poslouží jako HTPC nebo triviální kancelářské PC, ale musíte si ho tak trochu „dodělat“ sami. Dostanete jen ryzí hardware v podobě základní desky osázené všemi potřebnými komponentami.

pi3.jpg
Raspberry Pi je především základem pro kutily. Postavit na něm lze počítač i síťové úložiště

Se svým výkonem není tento stroj primárně určen k náhradě domácího počítače. Poslouží k vytvoření multimediálního centra k televizi nebo domácího NAS, kutilové jej mohou využívat k řízení robotů atp. Kreativitě se meze nekladou a právě k realizaci originálních projektů se Raspberry Pi se svou nízkou cenou náramně hodí.

V poslední generaci je Raspberry Pi dodáváno se čtyřjádrovým ARM procesorem Broadcom Quad-Core BCM2836 900MHz a 1 GB operační paměti. Na Raspberry stačí už jen nainstalovat operační systém pro procesor ARM, ať už je to Linux nebo Windows 10 v edici IoT Core.

pi1.jpgpi4.jpg
Plnohodnotný Windows na něm nerozjedete, s linuxem si ale poradí

Nedávno také Raspberry uvedlo ještě menší model Pi Zero, který obsahuje procesor s frekvencí 1 GHz. Kapacita operační paměti je poloviční, tedy 512 MB. I přesto však zvládá Full HD obsah s frekvencí 60 Hz. Může tak sloužit třeba jako jednoduché HTPC. Nejzajímavější je však cena nového modelu – 5 dolarů (asi 140 Kč). Není proto divu, že bylo Raspberry Pi Zero distribuováno i jako příloha k časopisu Mag Pi.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,