Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naposledy na ligu. Plzeň hostí svého přemožitele, Slavia jde na Liberec

  16:23
Začalo se 24. července, v neděli 6. prosince podzimní část první fotbalové ligy v Česku skončí. Zvýší Plzeň dosavadní tříbodový náskok v čele, i když druhá Sparta hraje na hřišti poslední Ostravy? Vyšvihne se Slavia na třetí příčku? Přezimuje s Baníkem na sestupových příčkách Bohemians, Jihlava, či Olomouc?

Liberecký útočník Marek Bakoš (vlevo) hlavičkuje, přihlíží slávistický defenzivní záložník Simon Deli. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Po páteční předehrávce Slovácko - Teplice se v sobotu hrají jen dvě utkání, hlavní nápor pobere neděle. Program začne netradičně už od 13.00 v Brně a skončí krátce před půl devátou večer v Plzni.

Šestnácté dějství je první odvetné, utkají se v něm mužstva, která na sebe narazila ve druhém kole. Soupeři z úvodního kola se potkají až v květnu úplně na závěr soutěže. Jarní část Synot ligy začne 13. února a kvůli mistrovství Evropy skončí už v polovině května.

Příbram - Olomouc

sobota 15.00, rozhodčí Julínek, srpnový zápas 3:1.

Předpokládané sestavy, Příbram: Hruška - Sus, Tregler, Zápotočný, Divíšek - Hnaníček, Suchan - Pilík, Barák, Štípek - Bednář.
Olomouc: M. Buchta - Štěpán, Hubník, Radakovič, Vepřek - Houska, Šindelář - Moulis, Plšek, Navrátil - Malec.

Příbrami se na Olomouc daří, ale v poslední době není v ideální formě, předchozí tři soutěžní zápasy prohrála. Útočník Bednář nedal gól už devět kol.

Olomoucký nováček dvakrát za sebou sice neinkasoval, ale zároveň má se 14 góly druhou nejhorší ofenzívu ligy.

„Jedná se nám hlavně o to, abychom nekončili na místech, která znamenají sestup. Chtěli bychom bodovat, nejlépe za tři body, ale uvidíme, na co bude stačit náš výkon,“ řekl olomoucký trenér Václav Jílek.

„Čeká nás poslední podzimní utkání, které je pro nás hodně důležité,“ doplnil příbramský kouč Pavel Tobiáš. „Olomouc potřebujeme doma porazit, abychom soupeře nepustili před sebe a aby se nám přezimovalo klidněji.“

Bohemians 1905 - Jablonec

sobota 17.30, rozhodčí Houdek, srpnový zápas 2:2.

Předpokládané sestavy, Bohemians: Zlámal - Pauschek, Krch, Škerle, Šírl - Jindřišek - Acosta, Jirásek, Hubínek, Mosquera - Schick.
Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, M. Kysela, Karavajev - Hübschman - Masopust, Pospíšil, Greguš, Mingazov - Martin Doležal.

Bohemians porazili Jablonec v jediném z posledních 19 ligových duelů, doma s ním prohráli pětkrát za sebou. Ale závěr podzimu je zastihl ve slušné formě - dvě výhry a dvě remízy.

Jablonec v pondělí podlehl doma Plzni, což podtrhlo jeho neúspěšnou první polovinu sezony. Jak začne odvetnou část?

„Chceme napravit domácí porážku s Plzní. Naše domácí utkání s Bohemkou na začátku sezony bylo ovlivněné lacinými góly, na víc než na remízu to tehdy nestačilo. I proto bychom to teď chtěli Bohemce vrátit a odvézt si z Ďolíčku tři plusové body,“ prohlásil jablonecký asistent trenéra Jiří Chytrý.

„U Jablonce se nenaplnilo předsezonní očekávání. Jelikož nemají výsledky, tak se to v jejich útoku točí. Hledají nějaké složení, které se gólově ustálí. Otazník visí nad Teclem, který byl v minulém utkání odnesen na nosítkách, ale ten hraje stejně především ze strany,“ řekl Roman Pivarník, trenér Bohemians.

Zbrojovka Brno - Mladá Boleslav

neděle 13.00, rozhodčí Lerch, srpnový zápas 0:2.

Předpokládané sestavy: Brno: Melichárek - Malík, P. Buchta, Košťál, Keresteš - Zavadil, Lacko - Chrien, Weber, Michal Škoda - Řezníček.
M. Boleslav: Šeda - Bořil, Kúdela, Vraštil, Fleišman - Ščuk, J. Rada - Zahustel, Magera, Skalák - Baroš.

Brno během sedmi dnů čeká další z favoritů ligy. Po těsné porážce na Spartě a prohře v poháru s Plzní hostí třetí tým tabulky.

Boleslav nevyhrála v Brně poslední čtyři ligová utkání.

„Poslední dvě ligová utkání se nám nepovedla podle představ a především domácí remízu s Bohemians chceme nahradit výhrou v Brně, abychom úspěšně zakončili podzim a udrželi se v kontaktu s čelem tabulky,“ burcoval boleslavský trenér Karel Jarolím.

A brněnský kouč Václav Kotal dodal: „Boleslavští fotbalisté mají nejlepší útok v lize, což je také jejich největší zbraň. Není to soupeř, který pouze brání. Což může být lákadlem pro diváky. Rozhodující bude, jak se popasujeme s jejich útočnou fází a jestli budeme schopní dát gól.“

Liberec - Slavia

neděle 14.00, rozhodčí Jílek, srpnový zápas 2:2.

Předpokládané sestavy: Liberec: Koubek - Coufal, Hovorka, Pokorný, Mudra - Pavelka, Folprecht - Delarge, Shala, Josef Šural - Bakoš.
Slavia: Berkovec - Frydrych, Bílek, Deli, T. Jablonský - Souček - Mikula, M. Vukadinovič, Piták, Zmrhal - Milan Škoda.

Souboj pátého se čtvrtým, v případě prohry Boleslavi v Brně půjde vítěz na třetí příčku. Liberec nedokázal Slavii porazit čtyřikrát za sebou, z toho třikrát podlehl.

Slavia prohrála jediné z posledních 12 kol, venku bodovala pětkrát za sebou a inkasovala jediný gól.

„V Liberci se vždy hraje hrozně špatně, takže očekávám velmi náročné a zároveň atraktivní utkání. Jak ze strany Liberce, tak z naší strany. Bude se hrát o čtvrtou příčku v tabulce, sám se na to moc těším a jsem zvědavý, jak obstojíme,“ uvedl slávistický trenér Dušan Uhrin.

„Na souboj o čtvrté místo se těšíme, na druhou stranu mám plnou hlavu starostí, jak v naší situaci poskládat mužstvo, abychom byli bojeschopní. Je to pořád proměnlivé, aspoň se nám vracejí Bakoš s Pavelkou a na část utkání pravděpodobně budeme moci použít Šurala s Jefremovem. Zase nám ale vypadl Bartošák. Výkony Slavie mají vzestupnou tendenci, je tam vidět ohromný posun oproti začátku sezony, to mužstvo má svou tvář,“ řekl liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Baník Ostrava - Sparta

neděle 15.00, rozhodčí Orel, srpnový zápas 1:3.

Předpokládané sestavy, Ostrava: Pavlenka - M. Dostál, Kaša, Honiš, Lučič - Lásik, Mišák - Mičola, Kukec, Holzer - Szotkowski.
Sparta: Bičík - Mareček, Holek, Costa, Frýdek - Dočkal, Jiráček, Matějovský, Vácha, L. Krejčí - Lafata.

Ostrava je sice beznadějně poslední a odsouzená k sestupu, ale na Spartu, kterého považuje za svého největšího rivala, se vždycky dokáže vytáhnout. Může to být zápas, který zažehne naději na záchranu?

Na podzim Ostrava na Spartě dlouho vedla, měla šance, ale závěr nezvládla. Spartě se venku nedaří, poslední dva ligové zápasy prohrála.

„Jsme si vědomi, že Baník je poslední a nehraje ani na Bazalech, ale my musíme závěr podzimu zvládnout. Pro nás je to v podstatě poslední zápas sezony, protože k poslednímu pohárovému utkání už pojedeme uvolnění, protože postup máme hotový,“ poznamenal sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

„Sestava bude obměněná. Změn bude hodně, ať vynucených, nebo nevynucených. Nastoupí hráči, kteří mají hlavně perspektivu do budoucna, i z důvodu, aby prokázali svou výkonnost. Budeme hrát v trošku omlazeném složení, proto bychom to Spartě chtěli znepříjemnit takovou dravostí a zdravou agresivitou,“ uvedl ostravský kouč Radomír Korytář.

Jihlava - Fastav Zlín

neděle 15.00, rozhodčí Pechanec, srpnový zápas 0:1.

Předpokládané sestavy, Jihlava: Hanuš - Kukol, Šourek, Tlustý, Šulek - Marek, Jánoš - Batioja, Nerad, Vaculík - Mešanovič.
Zlín: Holý - Pazdera, Jugas, Hájek, Matejov - V. Vukadinovič, Janíček, Živulič, Koreš - Železník, Poznar.

Jihlava v dosavadních vzájemných ligových duelech Zlín neporazila (2 remízy, 1 prohra), ale poslední dvě kola vyhrála.

Zlínský nováček je příjemným překvapením ligy, je těsně za pohárovými příčkami. Vyhrál třikrát za sebou, navíc v poháru v normální hrací době porazil Liberec, byť pak vypadl na penalty.

„Po dvou výhrách nad Brnem a v Ostravě máme v případě vítězství nad Zlínem možnost napravit zpackaný podzim. Do týmu se vrátila herní pohoda, i když stále máme ještě k hernímu ideálu hodně daleko,“ prohlásil jihlavský trenér Milan Bokša.

A zlínský kouč Bohumil Páník doplnil: „Naše umístění po polovině soutěže je nádherné. Ale stále se ohlížíme pod sebe a myslíme na záchranu. Naším cílem je prodloužit současnou úspěšnou sérii a před zimní přestávkou si připsat další tříbodový zisk.“

Viktoria Plzeň - Dukla Praha

neděle 18:30, rozhodčí Hrubeš, poslední zápas: 0:1.

Předpokládané sestavy, Plzeň: Kozáčik - Matějů, Baránek, Hejda, Limberský - Hořava, Hrošovský - Kopic, D. Kolář, Kovařík - Ďuriš.
Dukla: F. Rada - Miloševič, Jeřábek, Gorkšs, Vrzal - Čajič, Marek Hanousek, Považanec - Berger, Beauguel, Přikryl.

Dukla je společně s Brnem jediným týmem, který na podzim dokázal v lize Plzeň porazit. I proto to budou mít hosté zvlášť těžké, mistr touží ztrátu napravit.

Plzeň vyhrála deset z posledních jedenácti ligových utkání, 270 minut neinkasovala. Naopak Dukla venku v této sezoně ještě nezvítězila, naposledy se jí to povedlo v dubnu v Jihlavě.

Karel Krejčí: „Dukla je nevyzpytatelný soupeř. Jsou schopni porazit kohokoli, hrají koukatelný fotbal, hodně kombinují. Rukopis trenéra Kozla je tam vidět a mají tam hráče, kteří jsou schopni vstřelit góly. Věřím, že se na ně dobře připravíme a že navážeme na poslední úspěšné výsledky,“ řekl plzeňský trenér Karel Krejčí.

„Plzeň vede ligu a určitě má motivaci ji úspěšně uzavřít. Nám se po posledním utkání zvedlo sebevědomí a s vědomím, že můžeme jenom získat, se budeme snažit bojovat o nějaký plusový bod do tabulky pravdy. Nicméně soupeř je to kvalitní. V poslední době nedostávají vůbec góly, a i když své soupeře zrovna neválcují, svojí zkušeností dokážou utkání zvládat,“ dodal Luboš Kozel, trenér Dukly.

Autoři: ,

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 28 22 4 2 62:22 70
2. SK Slavia PrahaSlavia 28 21 5 2 58:20 68
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 28 18 4 6 63:32 58
4. FC Baník OstravaOstrava 28 13 5 10 43:33 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 28 11 7 10 47:44 40
6. 1. FC SlováckoSlovácko 28 11 6 11 36:37 39
7. FC Slovan LiberecLiberec 28 10 8 10 44:44 38
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 28 10 6 12 37:39 36
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 28 9 9 10 31:36 36
10. FK TepliceTeplice 28 9 8 11 29:35 35
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 28 7 10 11 26:38 31
12. FK JablonecJablonec 28 6 10 12 34:44 28
13. FK PardubicePardubice 28 7 7 14 27:38 28
14. FC ZlínZlín 28 5 9 14 36:60 24
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 28 6 4 18 30:58 22
16. MFK KarvináKarviná 28 5 6 17 28:51 21

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia prohrála v Plzni, Sparta se po týdnu vrací do čela. Na dně je Karviná

13. dubna 2024  14:30,  aktualizováno  14.4 20:21

Příliš dlouho v čele Fortuna ligy nevydrželi. Slávističtí fotbalisté nezvládli šlágr 28. kola a v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

Lítali jsme jako na kolotoči. Byla to ale skvělá jízda, shodují se Plzeňští

19. dubna 2024

Vlastní historický milník nepřekonali. Počtvrté se bez vstřeleného gólu už plzeňští fotbalisté v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Koubek: Vyloučení všechno změnilo, odešli jsme se vztyčenou hlavou

18. dubna 2024  22:53

Šestnáct zápasů, porážka až v tom posledním a to ještě po prodloužení. Dlouhá evropská cesta...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...