Nové spojení? Kardinál Duka a Jana Bobošíková

DUKA A LIDICE

Nové spojení? Kardinál Duka a Jana BobošíkováAKTUALIZOVÁNO
Dominik Duka Foto: FOTO: Wikimedia Commons/Draceane
1
Domov
Echo24
Sdílet:

Kardinál Dominik Duka vstoupil do lidické pobočky občanského sdružení Českého svazu bojovníků za svobodu. Informaci přinesl server Christnet.cz s odvoláním na dopis o přijetí Duky, který rozeslala předsedkyně výboru pobočky Lidice Jana Bobošíková. Přihlášku kardinála schválil výbor ČSBS jednomyslně.

„Vážený pane kardinále, dovolte mi, abych Vám jménem ČSBS Lidice poděkovala za Vaše jednoznačné veřejné postoje k aktuálním společenským problémům. Vaše mediální Ohlédnutí za 17. listopadem a Glosa k teroristickému útoku v Paříž zveřejněné na radiu Proglas reflektují současnost v historických souvislostech tak, jak ji vnímáme i v naší organizaci,“ stojí v dopise Bobošíkové, ze kterého cituje web Českého svazu bojovníků za svobodu Lidice.

Bobošíková dále píše, že ,,době tlaku na vytěsňování jiného názoru, než toho mainstreamově „správného“ a v době snahy kampaňovitě očerňovat a nálepkovat nositele názorů nemainstreamových, jsou Dukovy postoje pevným hodnotovým bodem, kterému je vlastní demokracie, svoboda a úcta k historické pravdě“. Na závěr dopisu Bobošíková podotýká, že si všeho výše uvedeného výbor velmi váží.

Arcibiskupství pražské informaci o přijetí Duky do lidické pobočky potvrdilo: „Kardinál Dominik Duka vstoupil do Svazu českých bojovníků za svobodu na podnět předsedy plk. Vodičky, který mu doporučil vstup do organizace v Lidicích. Důvodem byla aktivita pana kardinála při iniciování procesu blahořečení lidického faráře patera Štemberky a také setkání s lidickými občany při žehnání oltářního obrazu kardinálem D. Dukou,“ stojí v tiskovém vyjádření. Arcibiskupství současně upozorňuje, že členství Duky v této organizaci je ,,zcela symbolické a akcentuje především církevní souvislosti s Lidicemi“.

„Je to politická podpora Bobošíkové“

Historičku a předsedkyni kladenské okresní organizace svazu bojovníků za svobodu Gabrielu Havlůjovou vstup Duky do ČSBS překvapil. ,,Dá se předpokládat, ze k tématům, kterými se zabývá ČSBS, má vztah – jeho tatínek sloužil v 311. peruti RAF. Proč vstoupil právě do lidické organizace, je pak ale otázkou. Mohl byt požádán některým z členu Oblastní organizace Lidice, stejně tak to může být pouze a jen jeho iniciativa,“ uvedla pro server ECHO24.cz Havlůjová.

,,Pravdou je, ze mě toto rozhodnutí pana Duky překvapilo – tři lidické ženy (dnes žijící pouze dvě) z organizace, kterou vede paní Bobošíková, vystoupily. On naopak svým vstupem de facto paní Bobošíkové vyjádřil podporu,“ řekla Havlůjová s tím, že ona si rozhodně váží postoje lidických žen. ,,Český svaz bojovníků za svobodu se stále více politizuje a mně to není blízké,“ dodala Havlůjová.

Český svaz bojovníků za svobodu sdružuje účastníky odboje za druhé světové války i jejich rodinné příslušníky a pozůstalé po nich. Organizace vznikla v roce 1990 přejmenováním Svazu protifašistických bojovníků.

Zvolení Jany Bobošíkové do čela výboru organizace v polovině srpna způsobilo v obci spory. Poslední žijící svědkyně vraždění v Lidicích ji obviňují ze lží, manipulace a politických ambicí. Některé ženy ze spolku na protest vystoupily. Obávají se totiž, že Bobošíková lidický odkaz zneužije ke své další politické kariéře a sebeprezentaci.

Lidické ženy navíc zpochybňují i samotnou volbu nové předsedkyně. „Na schůzku se kvůli pozdnímu ohlášení dostavilo jen 27 členů svazu z 43. Dále se volil celý výbor najednou, nehlasovalo se tedy po jméně, jak je jinak zvykem. Navržený výbor nepředstavil svůj program na následující období. Hlasovalo se navíc veřejně, takže voliči mohli být ovlivněni tlakem skupiny. Výbor následně zvolil Janu Bobošíkovou poměrem 4:1, proti byla pouze Kateřina Skálová,“ uvedla Klára Kalibová, která k volbě svojí babičku doprovázela.

Bobošíková sice v Lidicích nebydlí, ale do organizace vstoupila před sedmi lety jako sympatizantka a od té doby sponzoruje akci „Silver A v paměti tří generací“. Pro server ECHO24.cz řekla, že si velmi cení toho, že ji lidičtí zvolili do svého čela a odmítla, že by chtěla novou funkci nějak využít.

Jedenapadesátiletá Bobošíková je bývalou novinářkou a moderátorkou. Působila v České televizi, dále v Hospodářských novinách, Českém rozhlasu, na rádiu Frekvence 1 i na TV Nova. V roce 2004 byla zvolena do Evropského parlamentu za hnutí NEZÁVISLÍ. Z hnutí později vystoupila, aby se stala předsedkyní strany Politika 21. Pak se neúspěšně ucházela o mandát do Poslanecké sněmovny (2010, 2013) i Senátu (2010). V roce 2008 kandidovala za KSČM na post prezidenta ČR. V roce 2013 se ucházela o stejný post v historicky první přímé prezidentské volbě, když sesbírala potřebných 50 tisíc hlasů pro kandidaturu. V prvním kole skončila se ziskem 2,39 % hlasů mezi devíti kandidáty na posledním místě. V politice se profiluje výrazně euroskepticky.

Čtěte také:

Bohoslužba ‚za Zemana‘. Duka ji sloužil přímo v Lánech

Politici s uprchlíky selhali, odtrhli se od voličů, píše Duka

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články