Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

V Hollywoodu měl premiéru nový díl Hvězdných válek. Lidé kempovali na ulici

Kultura

  12:30
LOS ANGELES - V Los Angeles měl v pondělí večer světovou premiéru dlouho očekávaný sedmý díl kultovní vědeckofantastické ságy Hvězdné války. Červený koberec zastřešený obřím bílým stanem lemovali stormtroopeři, tedy příslušníci úderné pěchoty Galaktického impéria, a neonová světla připomínající legendární světelné meče. VIP premiéra snímku Star Wars: Síla se probouzí se konala za přísných bezpečnostních opatření. Zápletku filmaři ale dosud přísně tají a média nesmějí v tomto ohledu nic zveřejnit až do středy.

Harrison Ford s manželkou, herečkou Calistou Flockhart na premiéře filmu Star Wars: Síla se probouzí. foto: ČTK

Bezpečnostní opatření byla podle světových médií dokonce přísnější než na Oscarech, nasazeny byly stovky policistů, všudypřítomné byly detektory kovů. Oblast okolo kin je už několik dní uzavřená.

Do tří hollywoodských sálů dorazilo asi 5000 hostů ze světa filmu i byznysu, od Stevena Spielberga po Sheryl Sandbergovou, číslo dvě ve společnosti Facebook. Režisérovi úvodních dílů série Georgi Lucasovi a hercům z těchto filmů, Marku Hamillovi (Luke Skywalker), Carrie Fisherové (princezna Leia) a Harrisonu Fordovi (Han Solo), se podle agentury AFP dostalo ovací ve stoje.

Režisér J.J. Abrams na pódiu poděkoval rodičům, že ho v jeho deseti letech vzali na Hvězdné vláky. „To byl výborný nápad,“ řekl.

Premiéra filmu Star Wars: Síla se probouzí. Červený koberec zastřešený obřím...
Harrison Ford s manželkou, herečkou Calistou Flockhart na premiéře filmu Star...

Ačkoli na zápletku snímku platí mediální embargo, na sociální síti Twitter se objevily první krátké recenze. „Buďte v klidu, Star Wars: Síla se probouzí jsou stoprocentní Hvězdné války,“ napsal Adam Vary, filmový reportér serveru Buzzfeed. „Příběh, postavy, scéna, humor - fanoušci Hvězdných válek, to je film, jaký hledáte,“ napsala jeho kolegyně z Los Angeles Times Rebecca Keeganová.

Zhruba 150 fanoušků, kteří tábořili ve frontě na lístky na páteční americkou veřejnou premiéru, se podle BBC dočkalo překvapení, když je produkční všechny pozvali na světovou premiéru do jednoho z kin.

Další příznivci Hvězdných válek, z nichž mnozí kvůli premiéře kempovali na slavné ulici Hollywood Boulevard už dva týdny, byli ale podle AP naopak zklamaní, neboť kvůli stanu rozkládajícímu se přes čtyři bloky nic neviděli.

Autor: