Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fanoušci nezklamali. Na nové Star Wars vyšli o půlnoci v kostýmech

Kultura

  8:03
PRAHA - Sedmý díl kultovní vědeckofantastické ságy Star Wars s podtitulem Síla se probouzí, který měl světovou premiéru v pondělí v Los Angeles, ve čtvrtek uvedou kina v České republice. Někteří nedočkaví příznivci Hvězdných válek již navštívili tradiční půlnoční premiéry. Star Wars: Síla se probouzí je prvním dílem nové filmové trilogie.

Premiéra Star Wars na Floře. foto: Yan ReneltMAFRA

Dojmy ze Star Wars: Leia s charismatem Angely Merkelové, síla vstala pravou nohou

Příběh a některé postavy jsou nové, ale zapadají do atmosféry, kterou na konci 70. let stvořil režisér George Lucas. V nových Hvězdných válkách režiséra J.J. Abramse se jejich příznivci opět setkají nejen s Hanem Solem, princeznou Leiou a Chewbaccou, ale také s dvojicí droidů C-3PO a R2-D2, kterým přibude parťák BB-8.

Nechybějí ani typické „létající“ titulky, vesmírný koráb Millennium Falcon nebo souboj se světelnými meči. Hudbu opět složil John Williams. Novými hrdiny jsou neohrožená dívka Rey (Daisy Ridleyová) a dezertér Finn (John Boyega), který opustil řady bojovníků Prvního řádu stojícího na temné straně Síly.

Společnost Walt Disney & Co počítá už s osmou epizodou plánovanou na rok 2017, jejímž tvůrcem má být Rian Johnson. Hovoří se i o tom, že devátý díl natočí Colin Trevorrow. Filmový portál www.deadline.com odhaduje, že premiéra Star Wars: Síla se probouzí přinese tvůrcům rekordní tržby kolem 615 milionů dolarů (14,7 miliardy korun). Natočení vyšlo zhruba na třetinu této částky.

Premiéra Star Wars na Floře.
Premiéra Star Wars na Floře.

V českých kinech se Hvězdné války umísťují v první pětici nejnavštěvovanějších snímků. Dosud poslední snímek s podtitulem Pomsta Sithů přilákal podle Unie filmových distributorů v roce 2005 do kin 273 676 lidí.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor: