Vánoce na jihu a středozápadě USA: Bouře a tornáda zabily nejméně 45 lidí

ČTK ČTK
Aktualizováno 28. 12. 2015 21:53
Živly ničily domy, strhávaly automobily ze silnic a zmařily cestovní plány milionů lidí. Několik států vyhlásilo stav nouze, 1300 leteckých spojů nevzlétlo.
Následky tornáda v texaském městě Rowlett
Následky tornáda v texaském městě Rowlett | Foto: ČTK

Dallas - Nejméně 45 obětí si vyžádaly prudké bouře, které během vánočních svátků zasáhly jih, jihozápad a středozápad Spojených států. Informují o tom tamní média. Záplavy a tornáda ničily domy, strhávaly automobily ze silnic a zmařily plány milionům lidí v době, kdy Američané hojně cestují.

Rozmary počasí přiměly zástupce Missouri, Nového Mexika a Oklahomy vyhlásit ve svých státech stav nouze. V Missouri a Illinois zahynulo při záplavách nejméně 13 lidí. Jedenáct mrtvých a desítky zraněných si vyžádala silná tornáda, která se přehnala oblastí Dallasu a způsobila značné škody. Další lidé zemřeli na jihozápadě Texasu, dva mrtvé hlásí také stát Georgia.

Tornáda byla dalším z řady nebezpečných extrémů počasí, které v posledních dnech sužovaly Spojené státy - od silného sněžení v Novém Mexiku, západním Texasu a Oklahomě, až po prudké záplavy v oblasti amerických Velkých planin a středozápadu.

"Tak silné tornádo v městské oblasti je velmi vzácné," řekl agentuře Reuters meteorolog Matt Bishop. "Je to naprostá zkáza," komentoval situaci policejní mluvčí Pedro Barineau. "Být zasaženi takhle děsivou bouří na druhý svátek vánoční, to je opravdu těžké."

V Texasu vyhlásil guvernér Greg Abbott Dallas a tři okolní okrsky za oblast katastrofy. Zároveň varoval obyvatele, aby si dávali pozor na sníh v západních částech státu a na řeky, které se v dalších oblastech vylévají z břehů. "Pokud nemusíte nikam jezdit, tak to prosím nedělejte," řekl na tiskové konferenci. Jen v severním Texasu tornáda zničila asi 1450 obydlí.

Meteorologická služba vydala varování pro rozsáhlé střední části Spojených států včetně varování před sněhovými bouřemi v částech Nového Mexika, Texasu, Oklahomy a Kansasu.

Kvůli špatnému počasí v neděli muselo být zrušeno téměř 1300 leteckých spojů. Zhruba polovina z nich se týkala Dallasu. Dalších 900 letů zrušily aerolinky během dneška, omezení se tentokrát dotkla především Chicaga.

 

Právě se děje

Další zprávy