Hlavní obsah

Zaplavenou Británii ohrožuje bouře Frank

– Londýn

Situaci v zaplavených oblastech Británie, které čelí mohutným povodním, může ještě zhoršit silná bouře Frank, která v úterý večer zasáhne severozápad Anglie a část Skotska. Zaplavenou Cumbrii a střední Skotsko tak budou bičovat další deště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Británii postihly záplavyVideo: Reuters

 
Článek

„Během dneška větry a deště zesílí v bouři Frank. Počasí v noci na středu přinese velké problémy v důsledku ničivých vichrů a dalších lijáků,” citovala BBC místní meteorology. Nové povodně hrozí hlavně v oblasti anglického města York, které zaplavila voda již o víkendu při bouři Eva. [celá zpráva]

Předpověď na úterní 23. hodinu SEČ. Zdroj: windy.com

Pršet bude ve středu v severozápadní Anglii a dále ve Strathclyde, Tayside a Fife i v Dumfriesu, Gallowayi a Lothian. Už v úterý budou kvůli bouři také sílit poryvy větru.

Nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí, které je už životu nebezpečné, platí v devíti oblastech Walesu a Anglie, přičemž nejhorší je situace právě v Yorku. Záplavy ale silně postihly rovněž Cumbrii, Lacashire, Yorkshire a oblast velkého Manchesteru. [celá zpráva]

Foto: Darren Staples, Reuters

Britský premiér David Cameron při návštěvě zaplaveného Yorku

V důsledku prudkých lijáků byly v posledních dnech zatopeny především na severu Anglie stovky domů, úřady musely evakuovat mnoho obyvatel do provizorních ubytovacích center, byly přerušeny dodávky elektřiny a narušena byla i silniční doprava. Vláda vyslala na pomoc postiženým 500 vojáků a připraveno je zasáhnout dalších 1000 příslušníků armády.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Rozlitá řeka Ouse v Yorku

Britská vládní Agentura pro životní prostředí v pondělí upozornila, že bude nutné „zcela přehodnotit” protipovodňová opatření v zemi. Odborníci poukazují na to, že v důsledku globálního oteplování jsou zimy na britských ostrovech stále deštivější, přičemž mnoho obydlí v Británii leží v záplavových oblastech.

Premiér David Cameron v pondělí navštívil zaplavené oblasti a popíral přitom, že by se činily rozdíly při budování protipovodňových opatření na severu a na jihu země.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Záchranář v zaplaveném Yorku

Ministr pro povodně Rory Steward uvedl, že vláda je otevřena vnějšímu zhodnocení protipovodňového programu. Zmínil, že utracené 2,3 miliardy liber umožní vládě podniknout i dlouhodobá protipovodňová opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám