Hlavní obsah

Novinky ze světa mobilních telefonů

Novinky, ort, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za uplynulých 12 měsíců se urodila hromada nových chytrých telefonů. Některé lákají kompaktními rozměry a nízkou cenou, jiné zase špičkovým výkonem a brilantními displeji. Novinky.cz přinášejí výběr těch nejzajímavějších.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Alcatel Idol 3

Idol 3 se snaží zaujmout především sofistikovanou konstrukcí. Horní i spodní strana jsou totiž symetrické, a tak uživatel nemusí vůbec řešit, jak zrovna chytil telefon do ruky. Displej se vždy přetočí tak, jak je potřeba.

Foto: archív výrobce

Alcatel Idol 3

5,5palcový displej má rozlišení Full HD a nabízí velmi vysoký jas (665 cd/m2). Díky tomu je čitelnost na ostrém slunci bezkonkurenční.

Stroj je poháněn osmijádrovým procesorem Snapdragon 615. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti a 16 GB úložného prostoru, jenž je možné snadno rozšířit prostřednictvím paměťových karet microSD až o 128 GB.

Z další výbavy se sluší zmínit dva fotoaparáty s rozlišením 13 a 8 megapixelů. Výhodou je i dvojice reproduktorů, díky nimž nabízí Idol 3 plnohodnotné stereo.

  • Aktuální cena: 6900 Kč

Nové iPhony 6S a 6S Plus

Obě novinky jsou svým vzhledem prakticky k nerozeznání od loňských modelů, mají i stejné rozměry a úhlopříčky obrazovky – 4,7 a 5,5 palce. Nabízejí ale samozřejmě řadu nových vychytávek. Asi tou nejdůležitější je nová technologie 3D Touch, která by měla usnadnit ovládání iPhonů.

Jde v podstatě o schopnost dotykového panelu rozlišovat intenzitu dotyku. Silnějším dotykem bude možné například vyvolat nabídku rychlých funkcí. V e-mailové schránce je takto možné zase zobrazit náhled přijaté zprávy, aniž by ji bylo nutné odesílat.

Apple iPhone 6S a 6S PlusVideo: Apple

Úhlopříčky displejů jsou stejné jako u předchůdců. Menší verze 6S má tak 4,7palcový displej s rozlišením 1334 x 750 pixelů, větší 6S Plus 5,5palcový displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Krycí sklo obrazovky by však mělo být výrazně odolnější než u loňských modelů.

Použit byl u nových iPhonů nový 64bitový čip A9, který má proti předchozí generaci s pořadovým číslem osm o 70 % větší výkon. Grafika je podle zástupců amerického počítačového gigantu rychlejší dokonce až o 90 %.

Vylepšen byl také fotoaparát – má rozlišení 12 megapixelů a dokáže zaznamenávat video ve standardu 4K.

  • Aktuální cena: 15 700 Kč (iPhone 6S); 19 800 Kč (iPhone 6S Plus)

Samsung Galaxy S6 edge+

Po hardwarové stránce patří Galaxy S6 edge+ k tomu nejlepšímu, co je možné aktuálně zakoupit. Pracovní tempo udává osmijádrový čip, jehož čtyři jádra pracují na frekvenci 2,1 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 4 GB operační paměti typu LPDDR4.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S6 edge+

Výkon by tak měl být díky vyšší kapacitě operační paměti o něco vyšší než u předchůdce. Ten se přitom pyšnil titulem nejvýkonnější smartphone na světě, který nyní nejspíše převezme právě uvedená novinka.

Displej má úhlopříčku 5,7 palce, rozlišení 2560 x 1440 obrazových bodů (518 ppi) a je vybaven technologií Super AMOLED. Dotykový panel je navíc zakřivený – plynule přechází z přední části na bočnice. Displej na bočnicích má být využit pro zobrazení času, notifikaci, ale také pro ovládání některých aplikací a funkcí.

Galaxy S6 edge+ se bude prodávat s kapacitou 32 GB a 64 GB. Ve výbavě nechybí ani čtečka otisků prstů, zabudovaná v domovském tlačítku. Samozřejmostí jsou také rychlé datové přenosy LTE kat. 6, které nabízejí teoretickou rychlost až 300/50 Mbps.

  • Aktuální cena: 15 200 Kč

Microsoft Lumia 950 a 950 XL

V útrobách menší 5,2palcové devětsetpadesátky tepe šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, který má čtyři jádra taktována na 1,44 GHz a zbylá dvě na 1,82 GHz. Tento čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet microSD.

BEZ KOMENTÁŘE: Microsoft Lumia 950 a 950 XLVideo: Microsoft Lumia

U 5,7palcové verze 950 XL udává pracovní tempo osmijádrový procesor, polovina jader u něj nabízí frekvenci 2 GHz a další polovina 1,5 GHz. Větší Lumia navíc disponuje výkonnější grafikou, model Adreno 418 byl nahrazen verzí Adreno 430. Operační paměť i úložný prostor jsou stejné jako u menší varianty.

Patrně největším lákadlem obou novinek je mobilní verze operačního systému Windows 10, která je vybavena funkcí Continuum. Díky ní dokážou oba chytré telefony zastoupit klidně i stolní počítač. Jak to funguje v praxi, jsme informovali v recenzi modelu Lumia 950 XL. [celá zpráva]

  • Aktuální cena: 13 800 Kč (Lumie 950); 16 990 Kč (Lumia 950 XL)

LG G Flex 2

LG G Flex 2 je vybaven dotykovým panelem s úhlopříčkou 5,5 palce a rozlišením 1920 x 1080 obrazových bodů. Displej je zakřivený podle ohybu tváře, tedy jeho střed ustupuje proti horní a spodní hraně dozadu.

Foto: archív výrobce

LG G Flex 2

Pracovní tempo udává osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 při taktu 2 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti, vybírat je možné mezi 16GB a 32GB úložným prostorem.

Fotoaparáty mají rozlišení 13 MPx (zadní) a 2,1 MPx (přední). Na zadní straně stojí za povšimnutí ještě tlačítko, kterým je možné smartphone zapnout. I přes poměrně velký displej je tak ovládání tohoto přístroje o něco příjemnější. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

  • Aktuální cena: 6700 Kč

HTC One A9

Výbava modelu One A9 čítá 64bitový osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 617, 2 GB operační paměti, 16 GB úložného prostoru, čtečku paměťových karet, NFC, LTE včetně „českých” frekvencí, obligátní wi-fi i bluetooth. Pětipalcový displej pak nabízí Full HD rozlišení.

Foto: archív výrobce

HTC One A9

Lákadlem má být kromě nejnovějšího operačního systému Android 6.0 Marshmallow, který je vybaven grafickou a funkční nadstavbou HTC Sense, také hlavní fotoaparát na zádech smartphonu. Třináctimegapixelový BSI senzor je totiž doplněn o optickou stabilizaci obrazu. Samozřejmostí je druhý fotoaparát na čelní straně pro selfies.

Konstrukce novinky je tradičně celokovová. Mobil je tenký sedm milimetrů a má zaoblené rohy.

Z čelní strany zmizela jedna z největších chloub telefonů od HTC – stereofonní reproduktory. HTC i přesto slibuje, že zvuk bude nadstandardní, a to díky vestavěnému 24bitovému převodníku se vzorkovací frekvencí 192 kHz. Ten slibuje kvalitu převyšující standard CD nosičů. Sluchátkový zesilovač se navíc pochlubí dvojnásobným výkonem.

  • Aktuální cena: 12 990 Kč

Sony Xperia Z5 Premium

V útrobách přístroje se ukrývá osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810 MSM8994, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři na 1,5 GHz. K dispozici jsou dále 3 GB operační paměti, grafický čip Adreno 430, 32GB úložný prostor, slot na paměťové karty.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z5

Xperia Z5 Premium navíc splňuje certifikaci IP 68. Je tedy plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot. I přes zvýšenou odolnost působí novinka elegantním dojmem, protože všechny součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou pouze 7,8 mm.

Jedním z největších lákadel novinky je bezpochyby displej. Panel s úhlopříčkou 5,5 palce má totiž stejné rozlišení jako ty nejlepší televizory na trhu – 3840x2160 pixelů, jde tedy o standard 4K. Ten zatím nenabízí žádný další výrobce.

  • Aktuální cena: 21 000 Kč

Asus Zenfone 2 Laser

Zenfone 2 Laser od společnosti Asus se na první pohled nijak výrazně neliší od celé řady konkurenčních modelů. Jeho hlavní přednost se ale ukrývá na zadní straně, 13megapixelový fotoaparát je totiž vyzbrojen laserovým ostřením. Díky tomu má koneckonců tento model v názvu slůvko Laser.

Foto: archív výrobce

Asus Zenfone 2 Laser

K čemu je to dobré? Tato technologie umožňuje v praxi pořídit ostré snímky v co nejkratším čase. Zaostřit dokáže chytrý telefon od společnosti Asus za pouhé tři desetiny sekundy, a to i ve špatných světelných podmínkách. Samozřejmě nechybí ani druhý fotoaparát na přední straně, který má rozlišení pět megapixelů.

Ani v ostatních parametrech druhá generace Zenfonu nezaostává. K dispozici je pětipalcový displej s rozlišením 1280 x 720 obrazových bodů, procesor Qualcomm Snapdragon 410, 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor. To vše běží pod operačním systémem Android.

  • Aktuální cena: 4900 Kč

Lenovo P70

Společnost Lenovo vrhá na trh jeden telefon za druhým. Model P70 je sice na trhu již nějaký ten pátek, ale stejně si zaslouží pozornost. Nabízí totiž až snovou výdrž baterie. Zatímco většina konkurentů se bez elektrické zásuvky obejde maximálně tak dva dny, přístroj od Lenova při stejném zatížení klidně i čtyři.

Foto: archív výrobce

Lenovo P70

Pokud jej používáte střídměji, není problém výdrž prodloužit klidně na celý týden. A to je něco, o čem si konkurenční chytré telefony s velkými dotykovými displeji mohou nechat tak maximálně zdát.

Pracovní tempo u modelu P70 udává osmijádrový procesor Mediatek 6752 při frekvenci 1,7 GHz. Tento čip má k dispozici 2 GB operační paměti a 16GB úložný prostor, jenž je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Displej má úhlopříčku pět palců a rozlišení 1280 x 720 obrazových bodů.

  • Aktuální cena: 6100 Kč

Coolpad Porto

Společnost Coolpad je na tuzemském trhu naprostým nováčkem. Tento čínský výrobce si ale vydobyl jisté renomé na domácím čínském trhu mezi deset nejúspěšnějších firem. Prvotina určená pro Česko se jmenuje Porto a láká především na líbivý vzhled.

Foto: archív výrobce

Coolpad Porto

Kombinace bílé a stříbrné testovanému kousku jednoznačně sluší. Všechny komponenty se navíc podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou 7,9 mm, novinka je tak velmi tenká. Pochválit si novinka zaslouží také za svůj 4,7palcový displej. Ten totiž dokáže zobrazit barvy velmi věrně a obraz se nijak nedeformuje ani při pohledu z jakékoliv strany.

Dále je Coolpad Porto vybaven čtyřjádrovým procesorem Qualcomm Snapdragon 410 a 1 GB operační paměti. Výkon tedy není nijak oslnivý, ale s ohledem na pořizovací cenu je víceméně odpovídající.

  • Aktuální cena: 3500 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám