Hlavní obsah

Finsko - Rusko 4:3 PPFinsko má zlato! Mladí hokejisté v prodloužení udolali Rusko a ovládli MS dvacítek

Šest vteřin před koncem normální hrací doby finálového duelu ztratili vedení, ale nakonec finští hokejisté na domácím mistrovství světa do 20 let přeci jen slaví titul. V prodloužení finále s Ruskem jim vystřelil zlaté medaile v čase 61:33 Kasperi Kapanen. Rusové si stejně jako loni z Toronta odvážejí stříbrné medaile. Finové slaví zlato opět po dvou letech, celkově dosáhli na titul počtvrté v historii.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Kapitán finské reprezentace 20 let Mikko Rantanen slaví s pohárem pro mistry světa.

Článek
Fotogalerie

Rusové otevřeli skóre v páté minutě v přesilovce, když Finové pykali za vyhození puku mimo hřiště, kterého se dopustil brankář Kähkönen. Početní výhodu zužitkoval ránou z pravého kruhu Kameněv. Odpovědět mohli Rantanen a Aho. Finové pak odolali v oslabení a po něm Kähkönen kryl nebezpečný pokus Svetlakova. Stejný hráč v 16. minutě ve vlastním oslabení trefil horní tyč.

All Star tým MS 2016: Söderström (Švédsko) - Juolevi (Finsko), Werenski (USA) - Puljujärvi, Laine (oba Finsko), Matthews (USA).

Další šanci při finské přesilovce měl v 25. minutě Fazlejev, ale po úniku na Kähkönena blafákem neuspěl. Na finské straně předvedli nebezpečné pokusy Hintz, Saarijärvi a v přesilovce Kapanen. V 35. minutě měl další šanci Hintz. Sám před finskou brankou se mohl ocitnout Svetlakov, ale nezpracoval puk.

Po 24 vteřinách třetí třetiny už inkasoval i Georgijev, který se vrátil do branky, přestože úspěšné semifinále s USA (2:1) odchytal Samsonov. Rusové ztratili puk ve středním pásmu a Laine z levého kruhu střelou zápěstím přes obránce vyrovnal. Další velkou šanci měl Hintz, ale ruský gólman zasáhl.

Svetlakov na poslední chvíli srovnal

Udeřili naopak Rusové, kteří díky Svetlakovově ráně po 77 vteřinách opět vedli. V 48. minutě nedokázal zvýšit zblízka Lauta, místo toho přišel obrat. Nejproduktivnější hráč turnaj Puljujärvi nabil na pravý kruh na vyrovnání Ahovi.

Rusové potom odolali při Provorovově trestu, ale Sergejevovo vyloučení zužitkoval v 59. minutě tečí Saarijärviho pokusu od modré čáry kapitán Rantanen. Následně putoval do kabiny s trestem do konce utkání Kameněv.

Šest vteřin před koncem třetí třetiny tečoval Provorovovu střelu za Kähkönena Svetlakov, ale jen oddálil finskou radost do nastavení. Kapanen si pohrál s ruskou defenzivou, po objetí branky zasunul puk k pravé tyči a odstartoval mistrovské oslavy.

Mistrovství světa v hokejistů do 20 let v Helsinkách - finále:
Finsko - Rusko 4:3 v prodl. (0:1, 0:0, 3:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 41. Laine (Aho, Puljujärvi), 51. Aho (Puljujärvi, Laine), 58. Rantanen (Saarijärvi, Kalapudas), 62. K. Kapanen (Saarela) - 5. Kameněv (Provorov, Lazarev), 42. Svetlakov, 60. Svetlakov (Provorov, Rykov). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Pitoscia - Oliver (oba USA), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5, navíc Kameněv (Rus.) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 13 479.
Finsko: Kähkönen - Juolevi, Tuulola, Niku, Mikkola, Saarijärvi, Keskitalo - Puljujärvi, Aho, Laine - Saarela, Nättinen, K. Kapanen - Kalapudas, Hintz, Rantanen - Siikonen, Repo, Lammikko. Trenér: Jukka Jalonen.
Rusko: Georgijev - Rykov, Žuldikov, Bojkov, Provorov, Sergejev, Šaripzjanov, Mikulovič, Voronkov - Kraskovskij, Polunin, Korškov - Svečnikov, Lazarev, Kameněv - Svetlakov, Kaprizov, Kuzměnko - Fazlejev, Lauta, Dergačov. Trenér: Valerij Bragin.
Konečné pořadí:
1. Finsko
2. Rusko
3. USA
4. Švédsko
5. ČR
6. Kanada
7. Slovensko
8. Dánsko
9. Švýcarsko
10. Bělorusko - sestup.

Reklama

Související témata: