Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Česká pošta jako černá díra na peníze? Odboráři si posvítí na hospodaření

Část odborářů pošty chce parlamentní komisi k hospodaření.(Ilustrační foto)
Část odborářů pošty chce parlamentní komisi k hospodaření.(Ilustrační foto)  (Autor: Aha)
Autor: ČTK, sou - 
6. ledna 2016
09:32

Zástupci menších odborových organizací na České poště předali vedení Poslanecké sněmovny žádost o vytvoření vyšetřovací komise k hospodaření podniku. Žádost předali představitelé Federace výkonných zaměstnanců ČR, SOS – 21 a připojilo se k nim několik základních organizací. Uvedli to v tiskové zprávě.

„Za poslední roky, dle našeho názoru, vedení České pošty nepřistupovalo k hospodaření s finančními prostředky zcela správně. Obáváme se proto, že připravované poskytnutí finančních prostředků ze strany státu může zmizet v nějaké pomyslné černé díře,“ uvedl prezident federace Miroslav Prokop. 

Odboráři podle Prokopa požadují jasnou záruku, že bude dostatek finančních prostředků k dorovnání mezd řadových zaměstnanců a zlepšení pracovních podmínek všech zaměstnanců. „Žádáme o prošetření obchodních smluv a postupů managementu České pošty tak, aby se v budoucnu zamezilo nehospodárnému využívání finančních prostředků státního podniku poskytnutých státem,“ dodal. 

Od vyšetřovací komise odbory podle sdělení očekávají jasné vyhodnocení nejenom právní zodpovědnosti, ale také zodpovědnosti morální za uplynulá chybná rozhodnutí managementu.

SOS – 21 na podzim požadovala dorovnání platů některých profesí na Moravě na pražskou úroveň. Pošta má přes 31 tisíc zaměstnanců. Letos by měly platy v podniku vzrůst v průměru o 5,6 procenta. To představuje navýšení celkem o 400 milionů korun. Předloni byla průměrná mzda na poště 21 tisíc korun měsíčně, což bylo zhruba o 4 100 Kč pod českým průměrem. Za loňský rok by pošta od státu mohla dostat na úhradu základních služeb až 700 milionů Kč.

moiaza ( 6. ledna 2016 10:23 )

To si pište, že nějaký koumák přišel na to, jak lehce přijít k penězům. Česká pošta ještě nebyla vytunelováná? Tak to se divím. Je nejvyšší čas. Žijeme v ČR, ne?

Zobrazit celou diskusi