Hyundai IONIQ, korejské kladivo na Prius, pokračuje v odhalování

Světovou premiéru si Hyundai IONIQ odbude zřejmě nyní na autosalonu v Detroitu. Na jaře v Ženevě bychom se měli dozvědět přesné specifikace pro evropský trh.

V Jižní Koreji se na svět dostaly první snímky a informace o novém konkurentovi pro Toyotu Prius. Jmenuje se Hyundai IONIQ a koncepce vozu je s Priusem velmi podobná. Podle zatím dostupných informací ujede IONIQ na jeden litr benzínu 22,4 km.

000.jpg001.jpg
V korejské tiskové zprávě byly jen tyto dva snímky. Na kompletní odhalení si zřejmě musíme počkat na jeden z nadcházejících velkých autosalonů

Světovou premiéru si Hyundai IONIQ odbude zřejmě nyní na autosalonu v Detroitu. Na jaře v Ženevě bychom se měli dozvědět přesné specifikace pro evropský trh. Zatím víme, že motor 1.6 GDI s přímým vstřikováním paliva pracuje v Atkinsonově cyklu, stejně jako v jiných hybridech. Výkon spalovacího motoru činí 77 kW (105 k).

Zážehový motor má točivý moment 146 Nm, ale na pomoc si bere elektromotor o výkonu 32 kW (43,5 k) a točivém momentu 170 Nm. Jak je na tom celkový výkon a točivý moment celé soustavy, to ještě nevíme. Hyundai se nicméně zmiňuje o dvouspojkové převodovce, což nebývá u hybridů obvyklé.

Hyundai IONIQ bude k dispozici v několika stupních výbavy a cena by měla být nižší než v případě konkurenčního Priusu. Vedle klasického hybridu by se měl prodávat i plug-in hybrid. Do prodeje na evropském trhu by se měl hybridní model dostat v druhé polovině roku 2016.

Hyundai

Výroba automobilů je u jihokorejského Hyundaie jen jednou z částí rozsáhlého, především strojírenského zaměření. Společnost byla založena v roce 1947. V roce 1998 koupila značku Kia.

Hyundai i10Hyundai i20Hyundai i30Hyundai i40Hyundai KonaHyundai TucsonHyundai NexoHyundai Sante FeHyundai GenesisHyundai IONIQ

Doporučujeme

Články odjinud