Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Déšť a sněžení komplikují dopravu. Silnice jsou sjízdné, ale tvoří se ledovka

Česko

  8:42
Zatažená obloha nad celým územím České republiky je zdrojem srážek. V jižních Čechách během noci na středu napadlo 20 centimetrů sněhu. Takové počasí komplikuje dopravu, ledovka a sněhové jazyky komplikují dopravu i řidičům v Ústeckém kraji. Ledovku hlásí i Vítkovsko a Střední Čechy.

O tvorbě ledovky mohou rozhodovat desetiny stupně, řekla meteoroložka Hujslová. O málo teplejší silnice proto nejsou namrzlé tak jako troleje. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Jihočeský kraj

V jižních Čechách napadlo v noci na středu místy až 20 centimetrů sněhu. Sněží nebo déšť se sněhem padá v polohách nad 500 metrů. Většina ze 195 sypačů, které mají k dispozici krajští silničáři, je v terénu. Český hydrometeorologický ústav vydal varování před sněžením a tvorbou sněhových jazyků, které hrozí zejména na Českokrumlovsku a Prachaticku, řekl Otakar Zich, dispečer krajských silničářů.

„Většina našich aut je od dvou hodin v terénu. Během noci sněžilo, padal déšť se sněhem, pršelo, foukal silný vítr. Nejvíce sněhu napadlo na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Prachaticku,“ uvedl Zich. Místy se podle něj tvořila i ledovka. „Hlavně ve vyšších polochách na Prachaticku, ale i na Strakonicku u Blatné nebo Volyně. Tam jsou v terénu i inertní sypače,“ uvedl Zich.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji komplikuje řidičům cestování ledovka. Ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky. Policie od rána řeší několik dopravních nehod. Silnice jsou s větší opatrností zatím všude sjízdné. Vyplývá to z informací silničářů a policie.

Klouzat to může ̈ řidičům i chodcům zejména v jižních částech kraje. Ke dvěma nehodám policisté vyjeli na Chomutovsku, další se stala na Litoměřicku, v Ústí nad Labem a Teplicích. Na severu Čech bude podle předpovědi meteorologů zataženo. Sněží v Krušných horách, kde bude foukat také silný vítr. Silničáři mají v terénu veškerou techniku.

Moravskoslezský kraj

Sníh komplikuje dopravu v Jeseníkách a Beskydech. Na Vítkovsku se tvoří ledovka. Silnice v těchto místech jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V dalších regionech Moravskoslezského kraje jsou sjízdné bez komplikací, řekla mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

„Na Bruntálsku v noci napadly až tři centimetry sněhu. Silnice tam jsou po chemickém ošetření mokré. Místy zůstávají kašovité zbytky sněhu. Na silnicích nižších tříd, které se nesolí, je ujetá vrstva sněhu krytá posypem,“ uvedla mluvčí. V Beskydech od rána padá déšť se sněhem. I tam jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností.

Středočeský kraj

Některé silnice ve středních Čechách jsou dnes ráno sjízdné pouze s opatrností. Jejich povrch je vlhký nebo mokrý a mohl by namrzat. Některé silnice jsou mokré po chemickém ošetření, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Dálnice jsou sjízdné bez omezení.

Řidiči by měli dávat pozor hlavně na silnicích prvních tříd na Mladoboleslavsku, Nymbursku, Kolínsku, Kutnohorsku, Benešovsku, Příbramsku, Kladensku a Rakovnicku. Na Mělnicku by měli být opatrní hlavně v lesních úsecích, křižovatkách a mostech, kde se tvoří náledí. Ledovku policisté zaznamenali také u obce Velké Všelisy na Mladoboleslavsku nebo u Křivoklátu na Rakovnicku.

Vysočina

Na Vysočině leží po nočních sněhových přeháňkách rozbředlý sníh na silnicích nižších tříd, sněžení se vyhnulo jen Havlíčkobrodsku. Místy vozovky namrzají. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Řidičům v celém kraji ale doporučujeme jet se zvýšenou opatrností, řekl dispečer krajské správy a údržby. Teploty se na Vysočině po ránu držely kolem bodu mrazu. Sněžit má i přes den.

Silničáři měli venku techniku celou noc, jezdila asi stovka sypačů. „Mezi Stonařovem a Třeští silnice namrzá,“ uvedl dispečer před 07:00. Další zledovatělý úsek nahlásili řidiči po ránu u obce Výčapy na Třebíčsku. Auta tam stála a čekala na sypač.

Plzeňský kraj

Dešťové, sněhové i smíšené srážky a místy silný nárazový vítr ovlivňují sjízdnost komunikací v Plzeňském kraji. Všechny silnice jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné, většinou mokré po chemickém ošetření. Na Šumavě napadlo v nejvyšších partiích mezi pěti a deseti centimetry sněhu. Informuje o tom Ředitelství silnic a dálnic.

Na vedlejších silnicích Šumavy, které se neudržují solením, je vrstva ujetého sněhu krytá posypem, místy se mohou tvořit menší sněhové jazyky. Ve většině kraje jsou zatím dešťové přeháňky, sníh padá pouze ve vyšších polohách Šumavy a Českého lesa. V těchto místech také zhoršuje dohlednost. Na dálnici D5 na Tachovsku se tak v rychlém jízdním pruhu místy objevuje drobný sněhový poprašek.

Liberecký kraj

Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři motoristům v Libereckém kraji. Silnice mohou namrzat. Teploty jsou kolem nuly a vozovky jsou po chemickém ošetření mokré, v horských oblastech na nich leží sníh.

Ráno po 5:30 se podle dopravního webu policie stalo v České Lípě a okolí krátce po sobě pět nehod, z toho tři jsou se zraněním. U Provodína se převrátilo vozidlo, další auto havarovalo v ulici U Obecního lesa přímo v České Lípě, nedaleko od této nehody se srazila dvě auta. U Nového Boru auto narazilo do svodidel a nehoda se stala i u Sosnové.

Zlínský kraj

Silnice na horách Vsetínska pokrývá ujetý sníh. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic ČR by řidiči měli jet opatrně například na Soláň či na Pustevny. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude navíc ve středu na horách vydatně sněžit. Ostatní vozovky ve Zlínském kraji jsou většinou holé, mokré a chemicky ošetřené.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...