Radnice už připravila prototyp stánku, který si mohou zájemci o prodejní místa buďto zapůjčit, nebo sami vyrobit. „Mnozí zemědělci jsou totiž schopni si stánek sami zkompletovat," vysvětlila místostarostka městské části Brno-střed Jasna Flamiková, která má Zelný trh na starosti.

Jak má stánek vypadat po technické stránce, najdou prodejci na webu. Podle místostarostky je stánek dostatečně lehký a dokáže ho složit i jediný člověk.

Výběr jednotného vzhledu stánku ovlivní také to, zda se prodejce na Zelný trh vůbec dostane. „V přihláškách zohledníme, zda prodejci využijí námi navržené stánky," dodala Flamiková.

Oproti předchozím letům tentokrát nerozhodne los. „Prodejci vyplní přihlášku. Ty vybrané pak podle sortimentu umístíme do některé z tematických částí," řekla Flamiková.

Jednotlivé části tržiště se zaměří na různé zboží. „Lidé se musí na trzích orientovat, proto je rozdělíme na čtyři části," uvedl organizátor farmářských trhů Roman Burián. Tržiště v nové podobě se otevře 1. března a bude fungovat až do 12. listopadu­.

JAN ŽLEBEK