Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jednání Volkswagenu ohledně emisního skandálu v USA bez dohody

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
Jednání německé automobilky Volkswagen a americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) ohledně řešení pro 600.000 naftových aut s nadměrnými emisemi skončilo bez dohody. S odvoláním na americké činitele o tom informovala agentura Reuters.

Generální ředitel automobilového koncernu Matthias Müller se dnes kvůli emisnímu skandálu sešel s šéfkou úřadu EPA Ginou McCarthyovou. Její mluvčí po zhruba hodinovém setkání obou představitelů uvedla, že agentura diskusi ocenila. "Budeme nadále pracovat na nalezení řešení," sdělila podle agentury mluvčí.

Úřad EPA loni v září automobilku obvinil, že do vozů s naftovými motory instalovala software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen tehdy přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno 482.000 vozů s dvoulitrovými motory. Později se ukázalo, že problém se v USA týká rovněž 85.000 vozů s třílitrovými motory.

Müller tento týden prohlásil, že na dnešním setkání, které si vyžádala sama automobilka, má v plánu navrhnout řešení. Na otázku, zda byl takový plán představen, ale žádná ze stran neodpověděla. Müller ústředí agentury EPA opustil bez dalšího vyjádření.

Již v úterý odmítl kalifornský úřad pro čisté ovzduší CARB plán Volkswagenu na svolání naftových aut vybavených softwarem, který umožňuje manipulovat s údaji o emisích. Podle úřadu je návrh automobilky nedostatečný. Hodlá však s firmou o řešení tohoto problému dál jednat.

Chris Grundler, který řídí oddělení EPA pro dopravu a kvalitu ovzduší, na fóru v Detroitu prohlásil, že agentura chce řešení co nejdříve, uspokojivý plán ale prý od Volkswagenu zatím nedostala.

Müller v neděli uvedl, že zhruba 430.000 dotčených vozů v USA by mohlo být vybaveno novým katalyzátorem. V rámci své první návštěvy Spojených států od zářijového nástupu na nejvyšší post ve Volkswagenu ale také prohlásil, že za emisním skandálem stojí nedorozumění a samotný skandál představuje technický, nikoli etický problém. Tato vyjádření ale spolu s dobou, jakou novému šéfovi Volkswagenu trvalo se do USA vypravit, vzbudila v zemi vlnu kritiky a vyvolala další otazníky nad způsobem, jakým Volkswagen krizi řeší, napsal Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (22)
15. 1. 2016 12:52
Re: jo to u nas je jednani daleko jednodussi
No a co? Myslíš, si že brzdy jsou dimenzovaný přesně na určitý výkon motoru? Co je to za nesmysl? A to že si dáš na auto odpovídající gumy, když s tím chceš jezdit 220 je snad tvoje starost ne tuningový firmy. Navíc jsem snad neviděl letní gumy na os. auto, který by nebyly aspoň do 210, takže co je za problém?
15. 1. 2016 12:49
Re: jo to u nas je jednani daleko jednodussi
Jenže to auto už jednou homologovaný bylo. Nemůžeš najednou rozhodnout, že homologace pozbývá platnost za určitých podmínek a hlavně direktivně určit, kterých aut se ztráta homologace týká a kterých ne. Nehomologovaný světla dokážeš celkem jednoduše určit, tam je situace mnohem snazší.
15. 1. 2016 12:48
Re: jo to u nas je jednani daleko jednodussi
Jenže to nejsou fungl nový auta. Některý už třeba nemají ani původní majitele, nebo nejezdí na servis do autorizáku, takže ty autorizovaný servisy, který to mají zaštiťovat nemají na všechny majitele kontakt, aby je vyzvaly. Prostě si nedovedu představit jak to administrativně zařídit, aby se tam dostalo 100% aut a vzhledem k tomu barevnýmu xindlu o kterým tu píšeš si myslím, že jsou mnohem palčivější problémy, který by bylo potřeba řešit než zrovna nějaká povinná svolávačka.
Avatar - defusiq
14. 1. 2016 16:20
Re: jo to u nas je jednani daleko jednodussi
Jak v autosalonu na Prime neustale chvalili a doslova skoro nutili chiptuning vsem. Jeste lidi co posilaly SMS, tak mohli vyhrát chiptuning svého vozu >:D >:D >:D >:D
Dokonce, když jsem to po hodně dlouhý době zapnul, tak vzali dvě chrochtávky, jednu u té nejmenované společnosti nechali pěkně vytunit a jeli do Chorvatska a celou cestu to vychvalovali.... asi radši aby ten čistě komerční pořad, který vlastně ale vůbec neni o autech zrušili :no:
14. 1. 2016 14:32
Re: jo to u nas je jednani daleko jednodussi
ano
podobne bys nemel pochodit s nehomologovanym SW, který muze vyrazne zmenit chovani auta a to i s ohledem na (ne)bezpečnost.
nedavno se tu nejaka chiptunerska garaz chlubila, o kolik je schopna zvednou vykon auta. vprepoctu to znamenalo zvýšeni ryhlost z 200 na 220km/h. samozrejme bez upravu brzd, nebo i takove nezbytpnosti jako pneumatik s vyssim rychlostnim indexem