Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová dieselgate na obzoru. Francie vyšetřuje Renault, zabavila počítače

  13:49
Vyšetřovatelé prohledali tři pracoviště francouzské automobilky Renault, aby prozkoumali technologii měření emisí. Značka i úřady prohlašují, že vyšetřovatelé nic nenašli. Zkoumání pokračuje.

Německá ekologická organizace ve svých testech naměřila Renaultu Espace až pětadvacetinásobné překračování limitů emisí oxidů dusíku. | foto: DUH

Akce se uskutečnila 7. ledna. Podle renomovaného automobilového magazínu Quattroruote by mohly být v podezření řídicí jednotky turbodieselů objemu 1,6 litru Energy dCi ve výkonových verzích 130 a 160 koní, které používá loňská novinka, crossover Espace.

Razii ve svých kancelářích potvrdil samotný Renault. Automobilka však upozornila, že její auta měření emisí neobcházejí a že ani vyšetřovatelé žádné takové důkazy nenašli. Akcie firmy v reakci na to zpočátku zamířily prudce dolů a v jednu chvíli ztrácely více než pětinu hodnoty. Později se propad zmírnil.

Zástupci Renaultu uvedli, že vyšetřovatelé rozšířili dosavadní zkoumání a chtěli zkontrolovat způsob používání technologie na měření emisí výfukových plynů. Firma uvedla, že s úřady spolupracuje a že vyšetřovatelé žádný problém s emisemi nenašli.

„Několik kanceláří Renaultu prohledávali vyšetřovatelé, kteří se zaměřují na podvody,“ řekl Reuters představitel odborů Florent Grimaldi, který na razii upozornil. Podle agentury Bloomberg vyšetřovatelé ve firmě zabavili počítače. „Vedení nepotvrdilo, že je to kvůli emisím NOx, ale vzhledem k úsekům, ve kterých byla inspekce, si myslíme, že to s tím může být spojeno,“ řekl.

Vyšetřovatelé se podle něj zaměřili právě na ty části ve firmě, které mají co dělat se zkušebními normami a certifikacemi motorů. Podle toho je možné se domnívat, že se vyšetřování vztahuje k emisním standardům v souvislosti se skandálem ve Volkswagenu.

V podezření z překračování limitů vypouštěných emisí by mohl pravděpodobně být právě Renault Espace, u kterého německá ekologická organizace Deutsche Umwelthilfe (DUH) loni v listopadu naměřila, že v běžném provozu vypouští do ovzduší pětadvacetkrát více oxidů dusíku (NOx), než je povoleno (více čtěte zde).

Ministryně životního prostředí Ségolene Royalová, která testy emisních technologií ve francouzských i zahraničních autech nařídila, uvedla, že na podvody v Renaultu nic neukazuje. „Akcionáři a zaměstnanci mohou být v klidu,“ řekla.

Speciálně zřízená komise (říká se jí „Komise Royal“) nyní testuje sto modelů aut, 25 z nich je od Renaultu. Ještě koncem loňského roku prověřila 11 vozidel, z toho čtyři renaulty. Předběžné výsledky podle ní ukázaly, že auta Renaultu a dvou zahraničních automobilek překračovala povolené emise oxidu uhličitého a oxidů dusíku, citoval ministryni server Le Figaro.

Francouzský ministr hospodářství Emmanuel Macron mezitím v Berlíně prohlásil, že inspekce na třech pracovištích Renaultu byly běžné prohlídky. Na Renaultu prý žádné zvláštní stigma neulpívá a jeho situace není v žádném případě srovnatelná se situací německého Volkswagenu, zasaženého emisním skandálem.

Akcie Renaultu se po uveřejnění informací o razii propadly až o 22 procent a podle agentury Reuters zaznamenaly nejhorší pokles od 17. listopadu 1994, kdy firma vstoupila na burzu. Tržní kapitalizace firmy, ve které má francouzský stát téměř pětinový podíl, se snížila o zhruba pět miliard eur (113,1 miliardy korun). Ale propad akcií se v průběhu dne zmírnil a čtvrteční obchodování uzavřely na ceně 77,75 eura se ztrátou 10,3 procenta.

Pozornost vyšetřovatelů se na výrobce automobilů zaměřila po oznámení amerických regulátorů z loňského září, že německý Volkswagen podváděl při testování emisí u svých vozů s naftovými motory.

Francouzské úřady pak oznámily, že začnou vyšetřovat, zda Volkswagen kvůli emisím nepodváděl majitele naftových vozů, a slíbily, že rozšíří vyšetřování na všechny automobilky včetně Renaultu a PSA Peugeot Citroën. Úřad pro životní prostředí pak samostatně začal náhodně testovat auta, aby zjistil rozdíly mezi údaji o emisích při laboratorním testování a reálnými čísly.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Elektrokolo, co vypadá spíš jako motorka a tak se i chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K jeho...

Místo vzduchového polštáře šrapnelem do hlavy. Airbagy mohou i zabíjet

15. dubna 2024

Seriál Když máte tu smůlu, havarujete a řítíte se za volantem proti jinému autu nebo třeba zdi, očekáváte,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte české automobilové legendy podle siluety? Otestujte se

12. dubna 2024

Jak máte nakoukaná auta? Poznáte je jen podle siluety? Vybrali jsme deset vozů vyráběných v Česku,...

Nohu z plynu. Policie v pátek měří rychlost na více než tisícovce míst

19. dubna 2024  11:08,  aktualizováno  11:46

Na více než tisícovce míst na celém území Česka policisté hlídají dodržování nejvyšší povolené...

Čínské automobilky skladují přebytky z výroby v evropských přístavech

19. dubna 2024

Místo přepravních kontejnerů, které bychom tu očekávali, se zde dnes řadí celé legie elektromobilů....

Embéčko, fordy i porsche. Auta, která na poslední chvíli měnila jméno

19. dubna 2024

Aféra ohledně označení Alfa Romeo Milano ukázala na nijak výjimečný problém. Automobilky zdlouhavě...

Největší chyby českých řidičů. Omezení a represe jsou na škodu, míní expert

19. dubna 2024

Premium Automobilový expert Jan Červenka vyzkoušel tisíce vozidel. Řídit se učil od závodníků, sám pořádá...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...