Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil na hlavní město exekuci kvůli kartě Opencard. Město podle soudu nerespektovalo soudní nařízení, aby umožnilo majiteli karty, firmě eMoneyServices (EMS), kontrolu systému. V pondělí to řekl mluvčí EMS Martin Opatrný. 

Rozhodnutí o umožnění přístupu do systému vydal Městský soud v Praze loni v prosinci. EMS se s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajně nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Praha rozhodnutí o exekuci nechce zatím komentovat.

"Přístup Prahy k Opencard je katastrofální. Místo řešení problémů pouze přidělává nové a nové," uvedl Opatrný.

"Jedná se o exekuci na nepeněžité plnění. Majetek Prahy tak není obstaven a na chod města ani jeho obyvatele to nemá vliv. Nyní soudní exekutor čeká na reakci Prahy," řekl mluvčí Exekutorské komory David Sahula

Exekutorské rozhodnutí bylo vydáno na základě pověření soudem z 11. ledna. Na Obvodní soud pro Prahu 1 se podle Opatrného obrátila EMS, protože podle společnosti vedení hlavního města maří soudní rozhodnutí vydané na začátku prosince 2015, které městu nařídilo umožnit kontrolu systému. Firma se kontroly dožaduje od loňského léta, tvrdí, že jí není umožněn přístup k systému, a má prý podezření, že město porušuje zákon. EMS údajně ani neví, v kterých počítačích a na kterých serverech je systém nyní nahrán.

Praha rozhodnutí o exekuci kvůli opencard nechce komentovat. Podle mluvčího Víta Hofmana se musí s rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 1 nejprve seznámit. Podle mluvčího město údajně přístup k systému firmě EMS umožnilo. "Společnosti EMS bylo umožněno provedení kontroly každý pracovní den, kdy o to požádala, a to vždy nejméně po dobu čtyř až šesti hodin. Naposledy se tak stalo dne 22. prosince 2015," uvedl Hofman.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému Opencard. Vydávání karet Opencard bylo v uplynulých měsících několikrát přerušeno právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona. Právě kvůli chybějící podpoře na podzim několikrát vypadlo vydávání karet. V rámci sporů rovněž EMS vyzvala město, aby fungování karty úplně zastavilo. To tak neučinilo, dosud však neřeklo, jak chce s kartou do budoucna konkrétně naložit.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 140 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl. Celkem se EMS dožaduje za opencard 654 milionů korun. Nárokuje si je například za porušení licenčních smluv, služby nebo poškozování dobrého jména firmy.

Opencard vlastní asi 1,2 milionu lidí a projekt dosud vyšel město na asi 1,35 miliardy korun. Karta měla podle původního projektu z doby exprimátora Pavla Béma ((ODS) původně nabízet několik desítek služeb včetně tzv. mikropeněženky. V současné době ale funguje především jako elektronická tramvajenka či průkaz do městské knihovny, lze s ní rovněž zaplatit parkovné nebo získat slevu na vstup do zoo.