Šuškanda: Vrátí se Microsoft k desktopovým Windows pro ARM?

  • Poprvé se Microsoft pochlubil s klasickými Windows pro ARM na CES 2011
  • Jenže polovičatá Windows RT byly naprostým propadákem
  • Teď možná pracuje zase na něčem novém

Letošní CES už je sice minulostí, před pár dny však internetem prolétla informace, která mi připomenula Consumer Electronics Show přesně před pěti lety. Tehdy stál v čele Microsoftu ještě svérázný Steve Ballmer, a když tehdy energicky vtrhl na pódium ve své tolik typické košili, zcela zaplněné auditorium lasvegaského hotelu Hilton jistě v napětí očekávalo, jestli zase nepředvede nějakou tu frenetickou scénku, kterou se proslaví na YouTube.

Hlavním tématem ale tehdy bylo samozřejmě něco jiného. Microsoft tou dobou začal vážně koketovat s myšlenkou, že předvede svá desktopová Windows i na platformě ARM (v případě kapesních počítačů s tím měl ostatně letité zkušenosti) a pozice Intelu jako hlavního dodavatele procesorů pro PC značně znejistí.

350227135 835449456
Vzpomínáte? Na CES 2011 se Microsoft poprvé pochlubil prototypem desktopových Windows na platformě ARM.

S pětiletým odstupem už samozřejmě víme, jak to tehdy dopadlo. Ballmer tehdy dostal i mě – seděl jsem v druhé řadě a sledoval výstavku prototypů všemožných laptopů s běžným desktopovým prostředím na obrazovce a s mobilním Snapdragonem či Tegrou pod klávesnicí. Všechno to prostě vypadalo funkčně a jako hotová věc.

Jenže musel utéci ještě jeden celý rok, abychom se dozvěděli pravdu. Armová verze Windows sice na pulty obchodů skutečně dorazila, nicméně jako velmi kontroverzí Windows RT s velmi omezenou funkčností. Windows RT byl absolutní propadák a Microsoft o nich brzy přestal mluvit.

Jenže pak se na scéně objevily Desítky a marketingová proklamace, že jedno jádro – OneCore – bude vládnout všem a že Windows 10 na mobilu je vlastně to samé jako na desktopu. Leckdo tedy nabyl dojmu, že na mobilu spustí stejný EXE program jako na počítači a ještě dnes musím nejednomu známému vysvětlovat, že to funguje poněkud jinak.

Nicméně zpět k oné zprávičce z úvodu. Neowin a někteří další si všimli zajímavé dokumentační stránce na webu MSDN. Psalo se v ní o jistém a pro nás nedůležité technologii a platformách, které ji podporují. Na seznamu se přitom mezi ostatními objevila i položka Windows 10 for desktop editions (Home, Pro, Enterprise, and Education) ARM.

456299569
Omyl, nebo náznak něčeho většího? To ví jen v Redmondu

Nutno podotknout, že Microsoft text později změnil a ta tři písmenka ARM na konci vyměnil za x86, čili se skutečně mohlo jednat jen o překlep, nicméně pokud by tomu tak nebylo a Microsoft na sebe jen práskl, že platformu RT ještě úplně nepohřbil, mohlo by se jednat i podporu Win32 API na armové architektuře a tedy spouštění klasických desktopových x86 programů s pomocí emulační technologie.

Microsoft poslední rok pracoval na podpoře spouštění aplikací z Androidu na platformě Windows 10 Mobile. Projekt sice údajně prozatím ztroskotal, protože si prý migrace vyžádala příliš vysokou spotřebu systémových prostředků na telefonu, nicméně pokud už začal pracovat na tomto, proč by nemohl umožnit i spouštění x86 programů?

Jistě, na mobilu o doposud nemělo smysl, protože Photoshop spuštěný na 5“ displeji s kapacitním obrazovkou postrádá jakýkoliv smysl, nesmíme ale zapomínat na jednu věc – to slavné Continuum, které má po připojení displeje a periferií proměnit telefon v PC. Continuum toho zatím moc neumí a jedná se spíše jen o dočasnou proměnu ergonomie a podoby pracovní plochy, kdybychom však v tomto režimu mohli spouštět některé své oblíbené EXE programy, celé rozhraní by rázem bylo mnohem smysluplnější.

584767304 847439415 239938229
Desktopové rozšíření mobilních Widnows 10 Continuum a vzdálená plocha. Zatím jediná možnost, jak spouštět na mobilu programy x86.

Microsoft na to jde zatím jednodušší a výhledově snad i praktičtější cestou a v Continuu nabízí streamování virtualizovaných desktopových aplikací ze svých serverů Azure. Tato cesta bude nejspíše ideální tam, kde je rychlé a stabilní internetové připojení, pokud však má být ale Continuum terénním řešením, kdy si vezmeme PC do kapsy třeba na chalupu, bude muset fungovat i v místech, kde o internetu četli jen v tištěných novinách.

Diskuze (33) Další článek: Hacker v Turecku kradl údaje o kreditních kartách, dostal 334 let vězení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,