Další Dieselgate? Renault svolá 15 000 dieselových aut kvůli emisím

Další Dieselgate? Renault svolá 15 000 dieselových aut kvůli emisím

Laboratorní zkoušky ukázaly, že systém filtrace zplodin nefunguje ve velmi vysokých teplotách, ale ani v teplotách pod 17° C.

Automobilka Renault se rozhodla svolat více než 15 000 nových aut ještě před tím, než je předá zákazníkům. Chce provést přezkoušení, jestli odpovídají emisním normám, zejména pokud jde o emise oxidů dusíku. Ty se staly velice sledovanou veličinou po nedávném skandálu automobilky Volkswagen, pro který se vžilo označení Dieselgate.

Laboratorní zkoušky totiž ukázaly, že systém filtrace zplodin dieselových motorů Renaultu nefunguje ve velmi vysokých teplotách, ale ani v teplotách pod 17° C, informují francouzské stránky rtl.fr. Svolávací akce má tyto motory prověřit a případně upravit. Nedávný nezávislý test ukázal, že motor 1.6 dCi v Renaultu Espace vypouští zhruba stejné emise v reálném provozu jako starý diesel před zavedením norem Euro.

Minulý týden byly tři administrativní budovy automobilky Renault pod velkým tlakem, neboť do nich doslova vtrhly týmy vyšetřovatelů a zabavovaly dokumenty a počítače. Šlo o akci, která měla odhalit případnou vědomou manipulaci s emisemi jako v případě Volkswagenu. Prozatím se ale Renaultu nepodařilo nic úmyslného prokázat.

V reakci na vyšetřování klesla hodnota akcií Renaultu o téměř čtvrtinu a automobilka ztratila doslova přes noc hodnotu 3,3 miliardy eur (89 miliard korun).

Renault

Francouzská automobilka Renault byla založena třemi bratry v roce 1899. Renault byl až do roku 1996 státní automobilka a i dnes francouzská vláda kontroluje část společnosti.

Renault Scénic • Renault Clio • Renault Zoe • Renault Captur • Renault Megane • Renault Grand Scenic • Renault Kadjar

Doporučujeme

Články odjinud