Novým generálním ředitelem ČRo bude René Zavoral

Volba nového šéfa

Novým generálním ředitelem ČRo bude René ZavoralAKTUALIZOVÁNO
René Zavoral. Foto: FOTO: ČRo 2
3
Domov
Echo24
Sdílet:

Novým generálním ředitelem Českého rozhlasu bude dosavadní náměstek pro program a vysílání René Zavoral (39). Zvolila ho dnes rada ČRo ve druhém kole, kam postoupil z pětice finalistů spolu s bývalým ředitelem divize E15 a Euro vydavatelství Mladá fronta Tomášem Skřivánkem. Nový generální ředitel nahradí Petera Duhana, který rezignoval loni v říjnu. Šestiletého funkčního období se Zavoral ujme od 21. ledna.

 

Zavoral během prezentace svého projektu uvedl, že v rozhlase pracuje 15 let. Byl u restrukturalizace, která začala před čtyřmi roky. Uznal, že ne vše se povedlo, zejména v oblasti nedotažené personální agendy, nízkého přesvědčení zaměstnanců o nutnosti restrukturalizace nebo přílišné centralizace.

„Jsou tam dílčí neduhy, které věřím, že se nám podaří rychle odstranit, jako sestavení kvalitnějšího finančního plánu, zjednodušení samotné organizační struktury a normální běžnou lidskou komunikaci v rámci ČRo. V tom nejbližším období se chci zamyslet nad celým svým týmem, se kterým chci realizovat svoji vizi představenou v projektu,“ uvedl po svém zvolení. Chce také vytvořit funkci ombudsmana v rozhlase, který by řešil stížnosti, nebo etickou radu.

Nový generální ředitel se chce zasadit o vytvoření šestiletého finančního plánu, chce vytvořit kvalitní kariérní řád a zasadit se o fixaci koncesionářského poplatku na inflaci, což by mělo být řádově o jednotky korun. Chce také dokončit proces vrácení zhruba jedné miliardy Kč z DPH, které chce použít na rozjezd digitalizace vysílání. Místo dosavadního systému náměstků chce ustanovit sedm ředitelů podléhajících generálnímu řediteli. Budou mít na starosti rozvoj zpravodajství, program, výrobu, regionální vysílání, nová média a techniku. Chce také posílit autonomii regionálních studií.

Zavoral dostal v druhém kole sedm hlasů z devíti možných, což považuje za silnou podporu. S angažováním bývalého generálního ředitele Petera Duhana, který jej dosadil do pozice náměstka, nepočítá.

Zavoral byl náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu pro program a vysílání od dubna 2013, předtím řídil strategický rozvoj rozhlasu (2011 až 2013), odbor komunikace či marketing a PR. V rozhlase pracuje od roku 2001, s přestávkou v letech 2005 až 2006, kdy působil v Komerční bance v korporátní komunikaci.

V roce 2006 byl Zavoral několik měsíců předsedou místního sdružení ODS v Čelákovicích, ze strany odešel před návratem do rozhlasu. Je absolventem politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (2000). Koncem 90. let byl poradcem někdejší místopředsedkyně ODS a předsedkyně Senátu Libuše Benešové.

Podle předsedy rady Petra Šafaříka byly všechny kandidátské projekty pro radu přínosné, protože přinesly nový pohled na rozhlas. Radní Jiří Vejvoda doplnil, že v případě zvolení kohokoliv půjde o generační změnu. Nový generální ředitel povede rozhlas dalších šest let.

Pětice finalistů výběru dnes před radou prezentovala své projekty. Vedle Zavorala a Skřivánka se o místo ucházeli děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Končelík, vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice Tomáš Němeček a ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny Michael Kralert.

Odchodu Duhana předcházely dohady o nezákonném zaměstnávání jeho syna nebo některých bývalých radních. ČRo od té doby řídí prozatímní ředitel Karel Zýka. Do tendru se také přihlásil, ale se svým projektem nepostoupil.

Na začátku dnešního jednání oznámil předseda rady Šafařík, že na konci března ve vedení rady skončí kvůli pracovnímu vytížení. Šafařík byl zmiňovaný v souvislosti s uniklými e-maily ze soukromé schránky premiéra Bohuslava Sobotky. Měl ho informovat o dění v radě. Podle svého vyjádření e-maily nepsal.

Český rozhlas bude letos hospodařit s vyrovnanými příjmy a výdaji ve výši 2,193 miliardy korun. Zaměstnává asi 1500 lidí.

Čtěte také: První oběť uniklých mailů: šéf rozhlasové rady Šafařík rezignoval

Čtěte také: Exšéf rozhlasu Duhan: ‚Dostal jsem obálku se 125 tisíci‘

Sdílet:

Hlavní zprávy

We´re all living in Amerika

KOMENTÁŘ

Žijeme už jako v Americe. Ne tím, že u nás s jen malým časovým zpožděním mohou vyjít knihy autorů, jako je Abigail Shrierová. Ale tím, že i u nás mohou takzvaně ...

00:08
×

Podobné články