Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prezident už stříhá metr. Kdo vytáhne do boje o Hrad?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    26. 1. 2016
    05:45

    Prezident Miloš Zeman slaví tři roky od zvolení do funkce. Pomalu se tak rozbíhá debata o tom, kdo by ho na Pražském hradě mohl nahradit. Někteří kandidáti se dobrovolně přihlásili – třeba senátor za ODS Jaroslav Kubera. Některé by zase voliči na Hradě viděli rádi, osobnosti jako generál Petr Pavel se ale vzpírají.

  • 1.Kubera: Milošovi jsem to oznámil

    Kandidaturu pro Blesk.cz oficiálně potvrdil senátor a dlouholetý primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS). „Já už jsem to oznámil Milošovi,“ prohlásil Kubera a reakce současného prezidenta prý byla kladná. „On zvedl palec nahoru jako ‚výborně‘, když jsem mu řekl, že do toho půjdu proti němu, a smál se. My se známe hodně dlouho. Pak jsem se ho zeptal, jestli mě podpoří v druhém kole, to už úsměv ztuhl a legrace přestala. Na to už neřekl nic,“ dodal Kubera.

     

    Jeho devízou by mohly být dlouholeté zkušenosti s muslimskou komunitou. Do teplických lázní totiž léta přijíždějí návštěvníci z Kuvajtu a střet s Tepličany není vždy zcela bezbolestný. Minusem pro Kuberu budou rozdrobení pravicoví voliči a reinkarnující se strana, která se snaží probojovat k někdejší popularitě.

    Senátor a milovník cigaret Jaroslav Kubera (ODS) v diskusi s odpůrkyní tabáku, lékařkou z Centra pro závislé Evou Králíkovou Senátor a milovník cigaret Jaroslav Kubera (ODS) v diskusi s odpůrkyní tabáku, lékařkou z Centra pro závislé Evou Králíkovou | Blesk - Karel Kopáč

     

  • 2.Škromach: Hovory z bazénku?

    Podobné ambice má Kuberův kolega ze Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD), který proslul svými oblíbenými „selfie“ fotografiemi. I on myslí kandidaturu smrtelně vážně, komplikací bude, pokud se rozhodne mandát obhajovat Miloš Zeman. V tom případě prý Škromach z boje odstoupí. O jeho nominaci coby oficiálního kandidáta ČSSD by se mělo jednat na příštím sjezdu strany.

     

    Nejprve jsem bral prezidentskou kandidaturu jako určitou recesi. Dnes to ale beru vážně, i když je to ještě hodně daleko,“ řekl Škromach.

    Zdeněk Škromach, Miloš Zeman a T. G. Masaryk na společném selfie Zdeněk Škromach, Miloš Zeman a T. G. Masaryk na společném selfie | Facebook

  • 3.Stropnický: Babišův kůň

    Se svým trumfem už se vytasil také ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Sám na Hrad nechce, prý by jej funkce prezidenta nenaplňovala. Rád by ale podpořil Martina Stropnického (ANO), ministra obrany.

     

    Stropnický přijal nabídku s úsměvem, zatím ji ale nijak nekomentoval. Chce se prý soustředit na práci ve svém rezortu. K tomu si navíc přidal také funkci šéfa pražského ANO. „Té úvahy pana předsedy Babiše si velmi vážím a beru ji jako gesto důvěry. To, přiznám se, potěší. Volby jsou ale hodně daleko a kvantum práce na obraně hodně blízko,“ prohlásil.

    Ministr obrany Stropnický poskytl Blesku otevřený rozhovor. Ministr obrany Stropnický poskytl Blesku otevřený rozhovor. | Ladislav Křivan

  • 4.Rychetský: Chce ho Zeman

    Jako svého nástupce by prezident Miloš Zeman rád viděl předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského. Ten už v minulosti jednou kandidaturu odmítl, tentokrát se k Zemanově důvěře oficiálně nevyjádřil.

     

    „Prezidentem je především ten, kdo se o to sám přihlásí,“ řekl Zeman loni v září. Z těch, kdo se o prezidentský post ještě nepřihlásili, je pak podle něj nejlepší volbou právě Rychetský. Rychetský patří mezi nejdůvěryhodnější české ústavní činitele. Skončil loni v červnu třetí.

    Rychetský posuzuje výjimky z Ústavy ČR, tentokrát si výjimku udělil sám. Rychetský posuzuje výjimky z Ústavy ČR, tentokrát si výjimku udělil sám. | bum, op

  • 5.Petr Pavel: Armáda vítězí

    Mezi favority lidí by patřil bezpochyby generál Petr Pavel. Bývalý náčelník české armády a nyní druhý nejmocnější muž NATO se ale zatím vojáků vzdávat nechce. Fanoušci na jeho podporu ovšem vytvořili dokonce facebookové stránky.

     

    Petr Pavel se ale kandidaturou zatím zabývat nechce, i když hlas lidu nebere na lehkou váhu. „Jestliže jsem vojákem v činné službě, pak je mi jakákoli aktivita zapovězena. Nemohu ani vyvíjet žádnou předvolební kampaň. Já se musím držet toho, že pro mě jako vojáka tohle nepřipadá v úvahu,“ řekl v České televizi. „Míním vojákem zůstat až do podzimu roku 2018, kdy mi končí služba v uniformě na základě věkové hranice,“ dodal. Tudy tedy, zdá se, cesta k novému prezidentovi nevede.

    Generál Petr Pavel kandidaturu na prezidenta odmítl. Generál Petr Pavel kandidaturu na prezidenta odmítl. | ČTK

  • 6.Horáček a ti další...

    Veřejně se spekuluje i o dalších kandidátech, textaři a spisovateli Michalu Horáčkovi. I on, stejně jako Pavel, získává podporu lidí přes sociální sítě. Sám se ale k této variantě rovněž nepřiklání. 

     

    Dalším z kandidátů může být také teolog Tomáš Halík. „Kdyby nás měl reprezentovat pan Škromach v bazénku, asi bych musel zareagovat,“ řekl s tím, že zodpovědnosti se nezříká. Naznačil, že bude záležet na tom, kdo se do boje o Hrad nakonec přihlásí.

     

    Boj o prezidentský post navíc nevyloučil například ani Vladimír Dlouhý, který už jednou neuspěl. Nynější šéf Hospodářské komory se do volby v roce 2012 vůbec nedostal, nenasbíral totiž dostatek podpisů do petice. „Může se stát, že představitel takovéto Hospodářské komory může být i v očích lidí, ne v mé hlavě, ale v hlavách občanů České republiky, přirozeným jménem, které by přicházelo v úvahu i při té další kandidatuře,“ uvedl.

    Potenciální kandidáti do prezidentské volby 2018. Zleva: Tomáš Halík, Michal Horáček, Vladimír Dlouhý Potenciální kandidáti do prezidentské volby 2018. Zleva: Tomáš Halík, Michal Horáček, Vladimír Dlouhý | ČTK, Blesk / Zbyněk Pecák, Reprofoto ČT

  • 7.Zapojí se Zeman s Klausem?

    Boj o Hrad navíc nevyloučili ani současný a bývalý prezident, tedy Miloš Zeman a Václav Klaus. „Nemá to zapotřebí, jezdí si po světě,“ zaznívá z nejbližší okolí exprezidenta Klause. Nakolik je to ale pouze kouřová clona, je těžké v současnosti posoudit. „Já už se do toho moc plést nebudu. Já pouze musím říci, že kdyby se náhodou rozhodl kandidovat pan Halík a nebyl dostatečně silný protikandidát, tak to bych do toho prezidentského souboje asi ještě jednou v životě vstoupil,“ řekl Klaus už v srpnu 2014.

     

    Kolem možné účasti ve volbě prezidenta v roce 2018 mlží zatím také Miloš Zeman. Sám tvrdí, že ještě neví a rozhodne se teprve rok před koncem svého prvního volebního období. To znamená zhruba koncem letošního roku nebo začátkem roku 2017.

    Zeman a Klaus položili věnce u pomníku bývalého prezidenta Beneše. Zeman a Klaus položili věnce u pomníku bývalého prezidenta Beneše. | ČTK

meverickx ( 29. dubna 2016 12:36 )

Horáček,, vekslák - podvodník a kšeftař na sázkovém černém trhu .,, Na prezidenta jak dělaný ,.,. Další s řady figurek se šancí na 5 procent koupených hlasů

ivoadler ( 26. ledna 2016 18:09 )

Zeman svými "spanilými jízdami" po republice ukazuje, že má o tuto funkci zájem. A pokud nepoleze po čtyřech, tak kandidovat bude. Musíme ho posuzovat podle toho, co dělá, ne co říká.

bingous ( 26. ledna 2016 16:19 )

Máš slovník po prezidentovi.

bingous ( 26. ledna 2016 16:16 )

Zemanova kalašnikova na tebe, kun*do.

kundamerkel ( 26. ledna 2016 15:59 )

25oplt - zdechni zmr.de!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa