Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Babiš navrhne koalici snížení DPH na sudové pivo

Ekonomika

  22:49
PRAHA - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva ze současných 21 na deset procent. Řekl to v diskusním pořadu České televize Máte slovo, jehož tématem bylo zavedení kontrolních hlášení u DPH a elektronická evidence tržeb.

Ministr financí Andrej Babiš. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Babiš hodlá návrh na snížení daně u točeného piva předložit svým vládním partnerům na příští koaliční radě.

Babiš:Hlášení u DPH by mělo přinést více peněz než evidence tržeb

„Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo,“ prohlásil ministr financí. Reagoval tak na výtku majitele venkovského výčepu, který si v pořadu stěžoval na zvýšení administrativy v souvislosti s plánovanou elektronickou evidencí tržeb a zavedením kontrolních hlášení u DPH. „Navrhnu to na příští koaliční radě,“ řekl Babiš. Zároveň zopakoval, že u jídel a nealkoholických nápojů podávaných v restauracích plánuje snížit DPH z 21 na 15 procent.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům. Firmy musejí podávat kontrolní hlášení každý měsíc. Pro fyzické osoby, které jsou plátci DPH, bude lhůta pro kontrolní hlášení závislá na lhůtě přiznání u DPH. Fyzické osoby mohou přiznání podávat měsíčně nebo čtvrtletně. O zavedení kontroverzní elektronické evidence tržeb v současnosti jedná Poslanecká sněmovna.

Hnutí ANO zpětně doplatí DPH za servis pro své poslance, slíbil Babiš

Ministr financí si od těchto opatření slibuje zlepšení výběru daní. Stát podle Babiše ročně přichází na podvodech s DPH o 80 miliard korun. Pravicová opozice s elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí a v Parlamentu ji blokuje. O zavedení elektronické evidence tržeb budou poslanci jednat na páteční mimořádné schůzi Sněmovny.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...