Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rekordman Djokovič vyhrál pošesté Australian Open. Ve finále smetl Murrayho

US Open

  13:00
MELBOURNE/PRAHA - Srbský tenista Novak Djokovič stejně jako před rokem porazil ve finále Australian Open Brita Andyho Murrayho, tentokrát 6:1, 7:5 a 7:6 a obhájil loňský titul. První hráč světa triumfoval v Melbourne už pošesté a vyrovnal rekord domácího Roye Emersona.

Novak Djokovic of Serbia kisses his trophy aloft after defeating Andy Murray of Britain in the men's singles final at the Australian Open tennis champ ... foto: ČTK/APČTK

Murray se pokusí porazit Djokoviče. Pokud manželka nezačne rodit

Na tenisovém Australian Open byl korunován vládce mužské dvouhry. Už pošesté titul na úvodním grandslamu sezony získal Novak Djokovič.

Srb ovládl finálový souboj prvních dvou hráčů světa s Andym Murraym 6:1, 7:5, 7:6 (7:3). Djokovič v počtu triumfů z Melbourne vyrovnal rekord domácího Roye Emersona.

Djokovič potvrdil, že v současné době nemá na okruhu konkurenci, právěm je nejlepší tenista žebříčku. Z „velké čtyřky“ se odpoutal 28letý rodák z Bělehradu. Federer, Nadal ani Murray nedosahují jeho výkonům.

Jedenácti tituly dohnal Borga a Lavera

Srb tak sbírá grandslamové tituly, teď jich má na pátém místě historického pořadí 11 - stejně jako Björn Borg a Rod Laver, po němž je pojmenován největší kurt v Melbourne Parku a který se byl spolu s dalšími slavnými postavami tenisových dějin na nedělní duel podívat.

Šampion Djokovič po jednoznačném utkání poklekl na modře zbarvený tvrdý povrch, políbil jej a na své šťastné místo několikrát poklepal. „Tady je Noleho!“ naznačoval.

Svého vrstevníka Murrayho přemohl ve finále Australian Open počtvrté a stal se druhým mužem v historii, který australský podnik ovládl celkem šestkrát.

Novak Djokovic, right, of Serbia talks with Andy Murray of Britain after...
Novak Djokovič

A vypadá to, že díky Djokovičovi se budou historické rekordy ještě několikrát měnit.

„Chtěl bych pogratulovat Novakovi. Je neuvěřitelné, co dokázal,“ řekl Murray s trofejí pro poraženého finalistu.

„Mám pocit, že už jsem tu jednou byl,“ zažertoval v úvodu řeči druhý muž historie, jenž prohrál na jednom grandslamu pětkrát finále. Jeho bývalý kouč Ivan Lendl měl tuto bilanci na US Open.

„Andy, jsi dobrý kamarád a skvělý šampion. Jsem si jistý, že ještě budeš mít dost příležitostí zabojovat o tenhle pohár,“ řekl vítěz Djokovič směrem k Murraymu.

Murraymu vůbec nevyšel úvod

Vyzývatel Murray nebyl v utkání favoritem, ale že začne až takhle špatně, se nečekalo. Zprvu to vypadalo, že ani nebude Djokovičovi důstojným soupeřem.

Serena: Nejsem robot, i když bych si to hodně přála. Nemůžu pořád vyhrávat

Za 19 minut britský tenista uhrál pouhých sedm fiftýnů. Neměl jediný vítězný úder, dvakrát prohrál svůj servis. Ve spojení s Djokovičovou bezchybností a klidem bylo výsledkem skóre 0:5.

V závěru setu se Murray trochu chytil, avšak jen upravil výsledek prvního setu 1:6. Takhle kudrnatý Skot nemůže srbskému suverénovi čelit. Když Djokovič ve vzájemných soubojích ovládl úvodní sadu, pokaždé (v 17 případech) vyhrál celý zápas.

Murray se postupně chytil a druhý set už byl vyrovnaný. Trval skoro o hodinu víc než ten první.

Britský tenista přidal v útoku, bojoval.

Vzteklý Murray máchal raketou

Takže diváci konečně mohli sledovat typicky dlouhé výměny, kdy oba hráči dokážou vrátit nemožné. Rozhoduje trpělivost, nikdo si nesmí dovolit sebemenší zaváhání...

Djokovič ovšem stále tlačil, on dominoval na kurtu, téměř nechyboval a Murray se na každý míček pořádně nadřel.

Serena: Nejsem robot, i když bych si to hodně přála. Nemůžu pořád vyhrávat

Třeba ve třetím gamu dostal Brit varování za dlouhou pauzu mezi servisy, jeho soupeř měl brejkbol, Murrayho rušilo publikum - přesto odvrátil malér esem.

Ačkoliv chvílemi Murray srbského protivníka přehrával, první brejk uzmul Djokovič. V dalším gamu však Murray vydřel teprve druhý brejkbol v utkání a úderem přesně na čáru jej proměnil. Za stavu 5:4 byl dokonce dva míčky od vyrovnání, ale Srb se nedal.

Když Murray zahrál do sítě, brblal, nadával si, vztekle máchal raketou. Jindy se už jenom smál. Co mám udělat víc? jako by se ptal sám sebe.

Murray pospíchal za těhotnou manželkou

V jedenácté hře vedl 40-0, ale Djokovič se zničehonic propracoval k brejku, který i přes dvě dvojchyby v dalším gamu proměnil.

„Nole! Nole!“ bouřili diváci na tribuně Laverova dvorce. V lóži srbského tenisty povstal a spokojeně zatleskal i Radek Štěpánek, finalista čtyřhry.

Šok na Australian Open. Serena ve finále prohrála, poprvé triumfovala Kerberová

Třetí set zahájil Djokovič brejkem, příznivci šlachovitého Srba mohli pomalu slavit. Ovšem když na hodinách počítajících čas zápasu svítilo přesně 2:22, se Murray druhým brejkem dostal zpět do hry a zapumpoval si rukama.

V hledišti radostně vyskočili fanoušci ve skotských barvách, ale Djokovič se nenechal rozhodit. V tie-breaku mu pomohly dvě Murrayho dvojchyby. Utkání zakončil stylově esem.

Skupinka nadšených srbských fanoušků uvnitř stadionu i venku definitivně zahájila oslavy.

Zklamaný Murray se teď těší domů, dalším letadlem spěchá za manželkou Kim, která čeká narození potomka každým dnem. „Ty ses za ty dva týdny stala legendou, díky za podporu,“ řekl pohnutým hlasem.

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...