Čtyřikrát více peněz má jít na americké vojáky v Evropě

Ruská hrozba

Čtyřikrát více peněz má jít na americké vojáky v EvropěNOVÉ 1
Svět
Echo24
Sdílet:

Pentagon chce mít v příštím roce asi čtyřikrát více peněž než letos na americké jednotky a jejich výcvik v Evropě. Plánuje to v rámci zvýšeného úsilí odradit Rusko od agrese, řekl dnes americký ministr obrany Ash Carter. V připravovaném rozpočtu také žádá, aby se výdaje na boj proti organizaci Islámský stát (IS) zvýšily o 50 procent.

Carter chce v rámci vojenského rozpočtu zvýšit ze současných 789 milionů dolarů na 3,4 miliardy dolarů (84,3 miliardy Kč) náklady na program, který Pentagon nazývá European Reassurance Initiative. Cílem programu je podle agentury AP demonstrovat odhodlání Spojených států bránit své evropské spojence NATO, kteří mají po ruské invazi na Ukrajině stále větší obavy z dalších záměrů Ruska.

„Musíme ukázat případným nepřátelům, že pokud zahájí válku, tak my jsme s to vyhrát,“ řekl šéf Pentagonu k návrhu rozpočtu armády, který má vláda projednat příští týden v rámci přípravy celkového federálního rozpočtu na příští rok. „Přijímáme rozhodný a vyvážený přístup k odvrácení ruské agrese,“ řekl ministr podle AP v projevu k odborníkům nevládní organizace Economic Club ve Washingtonu.

Carterovo oznámení uvítal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Schválení ministrova záměru by podle něj znamenalo větší pohyb amerických vojenských sil, více vojenských výcviků a manévrů armády USA, a také lepší připravenost na případný vojenský střet. „Bude to příhodný a významný příspěvek k odstrašující síle a kolektivní obraně NATO,“ poznamenal šéf aliance, která sídlí v Bruselu.

Posílení rozpočtu na boj proti IS umožní zvýšit vojenské úsilí proti islamistům v Sýrii a v Iráku, jak si přeje Bílý dům. Podle Cartera je především nutné pořídit další dálkově řízené střely a další „inteligentní munici“, která se proti džihádistům v posledních letech osvědčila.

pek spr

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články