Hlavní obsah

KLDR možná vypustí družici už v neděli

– Tikio/Pchjongjang

Severní Korea může vypustit umělou družici už v neděli. Podle Japonska posunula plánovaný start rakety na období mezi 7. a 14. únorem, i když původně plánovala vypustit družici mezi 8. a 25. únorem, uvedla v sobotu BBC.

Foto: Reuters

Satelitní záběr severokorejského kosmodromu Sohe s novými sklady paliva

Článek

Čínský expert ze Střediska pro vztahy mezi Čínou a sousednímu zeměmi Š´ Yüan-chua v sobotu uvedl, že je nepravděpodobné, že by Pchjongjang ustoupil mezinárodnímu tlaku a start rakety odložil. „Strat má ukázat Washingtonu sílu Pchjongjangu,“ uvedl expert podle jihokorejské agentury Jonhap. Podle něj by KLDR strat zrušila jen, když by USA změnily svůj tvrdý postoj.

Podle pátečního sdělení amerických expertů už Severokorejci začali raketu plnit palivem. Na satelitních záběrech kosmodromu Sohe ze středy a čtvrtka jsou vidět cisternová auta i nové nádrže na okysličovadla. Obrázky komentoval Ameriko-korejský institut při škole pro pokročilá studia mezinárodních vztahů Johnse Hopkinse. Plnění palivem je činnost, která se dá jen obtížně přerušit, protože KLDR používá kapalná paliva první generace. Plnění se provádí týden před startem.

Foto: Reuters

Severokorejský kosmodrom v Sohe s novými sklady paliv a cisternami

Kvůli stratu rakety v pátek hovořili jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje a její čínský protějšek Si Ťin-pching. Korejka naléhala na Čínu, aby přitvrdila vůči KLDR.

Podle mnohých expertů ale Peking nechce zvýšit tlak ve strachu, že by se severokorejský režim mohl zhroutit, což by ohrozilo stabilitu celé oblasti.

Vypuštění satelitu se považuje za test balistické rakety dlouhého doletu, protože nosič je v zásadě stejný.

Reklama

Výběr článků

Načítám