Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Intenzivní boje ochromují Donbas. V noci byl pod palbou Doněck

Svět

  15:11
Kyjev/Moskva - Zprávy z donbaské fronty potvrzují prudké zvýšení bojové aktivity ukrajinské armády i separatistů. Pod palbou byl v noci na sobotu Doněck a okolní obce, nasazeny byly údajně i zakázané zbraně. Vyplývá to z informací ukrajinského a ruského tisku. O obětech na životě se zprávy nezmiňují.

Jednotky samozvané Doněcké lidové republiky na silnici poblíž města Novoazovsk. foto: Reuters

Čeští komunisté se vydali na Donbas. Ukrajina jejich cestu považuje za provokaci

Kyjev oznámil, že palba povstalců se soustředila na okolí obce Krasnohorivka na západním předměstí Doněcku, kde vzbouřenci kromě ručních zbraní použili granátomety a minomety ráže 82 milimetrů. Přestřelky jsou hlášeny i z nedalekých obcí Marjinka, Pisky a Opytne. U obce Zajceve, kde se intenzivně bojuje už několik dní, se podle svědků ozývala střelba z minometů ráže 120 milimetrů, které minské mírové dohody zakazují.

Zprávy o intenzivních bojích potvrdil i štáb doněckých separatistů. Ukrajinská armáda údajně vystavila silné palbě trosky doněckého mezinárodního letiště zničeného při loňských bojích. „V okolních domech tlaková vlna rozbila okenní skla, lidé strávili noc ve sklepech,“ řekl agentuře DAN jeden z povstaleckých polních velitelů. Bojovalo se i na východním předměstí azovského přístavu Mariupolu.

Ozbrojené střety trvají na východě Ukrajiny s větší či menší intenzitou už téměř dva roky, přestože od předloňského dubna bylo uzavřeno už několik dohod o klidu zbraní. Podle údajů OSN v Donbasu zahynulo přes 9000 lidí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!