Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M3 E30 Sport Evo ke koupi. V Hongkongu za 3,6 milionu korun!

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Pro mnohé je první emtrojka kultovní záležitostí. Nejslavnější závodní cestovní auto všech dob se ale pořád dá koupit, ve špičkovém stavu ovšem nikoliv zadarmo. Ceny rostou rychle...

BMW M3 E30 je dnes hodně ceněné. Tenhle původně homologační speciál pro skupinu A nakonec vznikl v počtu 18.221 aut místo pěti tisíc nutných. Ale to nic nemění na faktu, že se objevily i extrémně vzácné verze. Platí to obzvláště o odlehčené Sport Evolution. Ta měla jako jediná prodejní větší čtyřválec 2,45 l s výkonem 175 kW (238 koní), protože šlo o další level homologace... Jinak se tento motor dostal do odvozených závoďáků, které díky ní mohly na trať. Sériové modely jinak poháněl menší s objemem 2,3 l.

Místo předních mlhovek se M3 Sport Evolution chlubila vstupy vzduchu k brzdám, širšími podběhy a nastavitelnými spoilery včetně unikátního dvojitého zadního křídla. Kromě jednoho prototypu kabrioletu se od ledna do března 1990 zrodila série šesti stovek exemplářů, většinou v černé barvě s rudými pásky na náraznících. Interiér s tříramenným sportovním volantem vyznával šedou a rovněž ještě tmavší. Čalounění včetně dvou předních anatomických sedaček a výplní dveří oživovaly proužky v tradiční mnichovské závodní trikolóře. Bezpečnostní pásy byly zase pro změnu červené...

Z dnešního pohledu zamrzí pouze to, že jednotlivé vozy divize M nečíslovala, plaketka na středové konzole o konkrétním kusu neinformuje. Jeden z nich je teď na prodej. V naprosto excelentním stavu, skoro jako nový, 79 tisíc ujetých kilometrů není nic. Možná je problém pouze s destinací, protože odpočívá až v dalekém Hongkongu.

Je za něj požadovaná částka 150 tisíc dolarů (3,64 milionu korun) adekvátní? Překvapivě ano – a tohle auto je navíc vlastně skoro zadarmo. Ceny M3 E30 šplhají vůbec do závratných výšek. V Německu je v současnosti na prodej také jedno Sport Evo za naprosto šílených 300 tisíc eur (8,1 milionu korun), více než dvojnásobek. Ale pozor, také minimálním počtem najetých kilometrů, necelými 3,5 tisíci.

Jinak se částky za M3 v Evropě pohybují v přepočtu od jednoho do čtyř milionů. Optimum představuje obnos kolem 2,5 milionu, v téhle sféře je dokonce na výběr. Nejdražší bývají vzácné kabriolety, právě limitky a pochopitelně Alpina B6 3.5 S. Jenže šestiválců postavili v Buchloe jen dvaašedesát exemplářů... Ke koupi je i několik závodních vozů.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - netcar.xx
9. 2. 2016 18:53
V excelentnim stavu?
Disk svihnutej o obrubnik, sedadla dozvejkana jak kdyz je vytahne krave z prd@le, odlepene calouneni ve dverich, ... Uz jsem videl lepsi a nebyla vydavana za jako nova. Zvlnene a nepasujici plastove dily ( kridlo, narazniky ) pominu, to tak bylo uz z fabriky protoze oni u BMW plasty v te dobe moc neumeli. Treba oblozeni boku M Technic Aerodynamik Paket u E30 bylo jak kdyz si to udelal majitel doma sam pres vikend v koupelne - sama vlna a obzvlast to vynikalo u tmavych barev.