Turecko začalo ostřelovat syrské Kurdy. Spojte raději síly proti islamistům, klidní emoce Západ

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 2. 2016 21:39
Turecká armáda začala o víkendu ostřelovat kurdské milice na severu Sýrie. Ankara Kurdy vyzvala, aby se z nedávno dobytých pozic u hranic s Tureckem stáhli, ti to odmítli a obvinili Turky z vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie. Turecko a Saúdská Arábie by prý podle šéfa turecké diplomacie mohly zahájit i pozemní operaci proti islamistům v Sýrii. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby vyzval jak Turecko, tak syrské Kurdy, aby ustoupili a raději se zaměřili na "společnou hrozbu" v podobě bojovníků Islámského státu. Prezidenti Ruska a USA se shodli, že je potřeba v boji s IS intenzivnější spolupráce.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Damašek/Mnichov - Turecká armáda začala o víkendu ostřelovat kurdské milice na severu Sýrie. Ankara Kurdy vyzvala, aby se z nedávno dobytých pozic u hranic s Tureckem stáhli, ti to odmítli a obvinili Turky z vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie. Zatímco USA to vždy odmítaly, Turecko a Saúdská Arábie prý podle šéfa turecké diplomacie mohly zahájit i pozemní operaci proti islamistům v Sýrii. O situaci ve válkou zmítané zemi v neděli telefonicky hovořili ruský prezident Vladimir Putin a jeho americký protějšek Barack Obama.

Milice YPG jsou ozbrojenou složkou kurdské Strany demokratické unie (PYD) a v boji s ozbrojenci z hnutí Islámský stát je podporuje Rusko i Spojené státy. Ankara ale stranu považuje za teroristickou organizaci. Cílem tureckého ostřelování se stala zejména letecká základna a další nově vydobyté pozice kurdských jednotek. Strana PYD požadavek Turecka na stažení odmítla. Varovala rovněž, že Syřané se budou bránit jakékoli turecké intervenci v zemi.

Podle Sáliha Muslima, jednoho ze členů vedení PYD, byla základna předtím v rukou radikálů z fronty An-Nusra, která je napojena na teroristickou síť Al-Káida. "To chtějí, aby tam zůstala fronta An-Nusra? Nebo aby přišel (syrský) režim a obsadil ji?" uvedl Muslim.

Jak Muslim dodal, základnu dobyly jednotky Demokratických sil Sýrie. K nim patří většina oddílů Syrské svobodné armády, která bojuje proti prezidentu Bašáru Asadovi od začátku povstání. Součástí organizace jsou právě i kurdské milice YPG.

Francie vyzvala k zastavení veškerého bombardování na severu Sýrie včetně regionu Halab. Okamžitě ustat má i turecké ostřelování oblastí kontrolovaných Kurdy, prohlásilo ministerstvo zahraničí. Naléhavý je nyní podle něj boj proti Islámskému státu.

Západ se snaží uklidnit emoce

"Francie je zneklidněna zhoršující se situací v regionu Halabu a severu Sýrie. Vyzýváme k zastavení veškerého bombardování, prováděného režimem i jeho spojenci na celém území a toho, které provádí Turecko v kurdských zónách," vyzvala Francie.

Rusko už přitom dalo najevo, že bude pokračovat v bombardování pozic syrských povstalců. Rovněž turecký premiér Ahmet Davutoglu v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že Turecko bude pokračovat v bojích proti PYD. Turecko prý kurdské organizaci nedovolí, aby prováděla agresivní akce. "Naše bezpečnostní síly odpověděly přiměřeným způsobem a budou v tom pokračovat," řekl Davutoglu Merkelové podle tiskové zprávy kanceláře tureckého premiéra.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby vyzval jak Turecko, tak syrské Kurdy, aby ustoupili a raději se zaměřili na "společnou hrozbu" v podobě bojovníků Islámského státu, kteří kontrolují značnou část Sýrie. "Naléhali jsme na syrské Kurdy a další síly spjaté s YPG, aby nevyužívali zmatené situace k ovládnutí nového území," uvedl Kirby v prohlášení. "Viděli jsme rovněž zprávy o dělostřelecké palbě z turecké strany a vyzvali Turecko, aby přerušilo toto ostřelování," dodal.

Lidé, kteří utíkají ze Sýrie, nechtějí v uprchlických táborech žít, cítí se omezováni, říká novinářka Tereza Engelová, která žila v Turecku. Islámský stát není pro Turky podle ní hlavní nepřítel. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy