Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Favoritem berlínského filmového festivalu je strhující dokument Oheň na moři

Kultura

  6:00
BERLÍN/ PRAHA - V sobotu vyvrcholí filmový festival Berlinale, který v hlavní soutěžní sekci letos uvádí osmnáct snímků. Nejvyšší průběžné hodnocení si od zahraničních filmových kritiků zatím vysloužil dokumentární film Oheň na moři (Fuocoammare/ Fire at sea) režiséra Gianfranca Rosiho. Film, který při projekcích vyvolal velmi emotivní reakce, přináší naprosto odlišný pohled na uprchlickou krizi, než na jaký byli dosud diváci zvyklí z televizních zpráv. Soustřeďuje se na obyčejný život obyvatel ostrova Lampedusa, přes který se jako moře přelévají vlny uprchlíků. Naopak nejhůř v dosavadním kritickém hodnocení dopadlo ambiciózní drama z válečného Německa Alone in Berlin režiséra Vincenta Péreze.

Samuele Pucillo ve filmu Fuocoammare: Požár na moři foto: Berlinale

Přepis románu románu Hanse Fallady I ve smrti sami (Jeder stirbt für sich allein) zachycuje skutečné události individuálního odboje za druhé světové války. Hlavní role ve filmové adaptaci režiséra Vincenta Pereze získali britští herci Emma Thompson a Brendan Gleeson. Film má mezi filmovými novináři podle časopisu Screen celkové průměrné hodnocení 1,9.

Nejvyšší hodnocení 3,3 (maximum jsou 4) získal dokument Oheň na moři. Hlavním aktérem filmu je dvanáctiletý Samuele, který žije na malém ostrůvku ve Středozemním moři a tráví čas jako všichni kluci v jeho věku. Stejně jako ostatní občas nerad chodí do školy, rád šplhá po skalách na pobřeží, hraje si s prakem nebo se jen tak potuluje přístavem. Ale jeho domov je jiný než jiné ostrovy. Už roky je to cílová stanice pro muže, ženy a děti, kteří se snaží dostat z Afriky na lodích, které jsou příliš malé a zchátralé. Ten ostrov se jmenuje Lampedusa a stal se metaforou pro útěk uprchlíků do Evropy, nadějí, utrpením a osudem stovek a tisíců emigrantů. Osudem lidí, kteří po míru, svobodě a štěstí, a přece jsou na břeh často vyplavena jen jejich mrtvá těla. Obyvatelé ostrova jsou každodenně svědky největší humanitární katastrofy naší doby.

Z filmu Oheň na moři.

Režisér Gianfranco Rosi, který před dvěma lety získal Zlatého lva na festivalu v Benátkách za film Sacro Gra, sleduje ve svém nejnovějším snímku běžný život na tomto neběžném místě.

„Je to tichý, neokázalý film, který vás přesto udeří plnou silou,“ píše britský deník The Guardian. Rosi podle něj „stvořil nesentimentální dokument o masakru a beznaději, v němž se Lampedusané snaží vypořádat se zoufalými uprchlíky.“

„Rosi nás nepoučuje kontextem, ale pokouší se o to vizuální, převážně bezeslovnou cestou, když nechá hrůzu (protože jak jinak nazvat obrazy tolik těl ležících na palubě zadržené lodi?) stupňovat kousek po kousku,“ uvádí Hollywood Reporter.

Který z osmnácti soutěžních filmů hlavní cenu Zlatého medvěda, oznámí porota v čele s herečkou Meryl Streepovou v sobotu 20. února.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!