Hlavní obsah

Desítky jsou nainstalovány na více počítačích než Windows XP

Operační systém Windows 10 od společnosti Microsoft je po půl roce od uvedení na trh na více počítačích než Windows XP. Podle údajů společnosti Net Market Share byly Windows 10 v lednu instalovány na 11,9 procenta osobních počítačů. Podíl Windows XP činil 11,4 procenta, Windows 8.1 pak 10,4 procenta. Ještě v prosinci Windows 10 zaostávaly za XP i Windows 8.1, uvedl server stanice CNN.

Foto: archív tvůrců

Práce s otevřenými okny ve Windows 10. (Ilustrační foto)

Článek

Nejnovější operační systém od Microsoftu má ale před sebou ještě dlouhou cestu, pokud chce překonat lídra trhu Windows 7. Tento operační systém je nyní na 52,5 procenta osobních počítačů na světě.

Windows 10 jsou od svého debutu na konci loňského července úspěšné, protože jsou zatím nejrychleji přijatou verzí operačního systému Windows. Doposud byly instalovány na více než 200 milionech přístrojů a Microsoft očekává, že do roku 2018 bude mít jeho nový operační systém více než jedna miliarda přístrojů.

Jako upgrade zadarmo

Úspěch Windows 10 tkví především v tom, že Microsoft radikálně změnil licenční politiku tohoto operačního systému. Lidem nabízí desítky jako aktualizaci zadarmo.

Nárok na bezplatný upgrade mají lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. U desktopové i mobilní verze systému je bezplatný upgrade možný pouze do července příštího roku, tedy během prvních 12 měsíců od uvedení na trh.

Windows XP zůstávají stále velmi rozšířené, přestože Microsoft v roce 2014 přestal s jejich podporou. Čtrnáct let starý operační systém má stále více než jeden z deseti počítačů. [celá zpráva]

Analytici očekávají, že Windows 10 by se mohly začít více prosazovat v letošním roce, protože firmy začnou aktualizovat své počítače, na kterých jsou Windows 7. Firmy na svých počítačích operační systémy aktualizují většinou jen pomalu a většina se jich také rozhodla, že vynechá instalaci neoblíbených Windows 8.

Uzavřený ekosystém 

Operační systém Windows 10 neběží pouze na stolních počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám