Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Rolls-Royce Phantom letos skončí, kupé a kabriolet zůstanou bez nástupců

David Bureš
Diskuze (0)
Nová vlajková loď Rolls-Roycu dorazí na trh nejdříve v roce 2018. Konec modelů Drophead Coupé a Phantom Coupé oslaví edice Zenith.

Letošní rok bude posledním rokem pro aktuální generaci Rolls-Roycu Phantom, která se světu poprvé představila už v roce 2003. Zatímco s Phantomem se počítá i do budoucna, odvozený kabriolet a kupé se nástupců již nedočkají.

Na nový Phantom si ale ještě počkáme, nová generace tohoto vozu se začne prodávat nejdříve za dva roky. Automobil bude postaven na základech nově vyvíjené platformy, která bude v budoucnu základem všech modelů značky, a to včetně připraveného SUV. První model s touto architekturou bude představen na začátku roku 2018. Kvůli úspoře hmotnosti bude platforma hliníková.

„Hrdě a nadšeně oznamuji, že nový Phantom je na cestě – moderní a krásný Phantom bude obohacen o špičkovou techniku a inovativní tvary,“ říká na adresu chystané novinky šéf automobilky Torsten Müller-Ötvös. Tvary příštího Phantomu už nemají být tak formální, nová platforma pak umožní zástavbu hybridního nebo elektrického pohonu. Zřejmě se též počítá s moderními systémy, jako je automatizované řízení nebo ovládání gesty.

Rolls-Royce nevysvětlil, proč od Phantomu odvozený kabriolet Drophead Coupé a kupé Phantom Coupé končí. Důvodem však může být to, že si tyto vozy příliš konkurují s modely Dawn a Wraith, které vychází z menšího Ghostu.

Britský výrobce se však s Dropheadem Coupé a Phantomem Coupé chce rozloučit ve velkém stylu. Oslavou konce těchto modelů bude speciální edice Phantom Zenith. „Jak už název slibuje, Zenith bude vrchol, nejlepší svého druhu. Zenith bude souhrn všech nejlepších vlastností Phantomu Coupé a Dropheadu Coupé, s několika překvapeními navíc,“ tvrdí o novince šéfdesignér Rolls-Roycu Giles Taylor.

Vozy série Zenith budou mít na područkách laserem vypálenou připomínku míst premiéry jejich konceptů. Oba vozy debutovaly v Ženevě, Drophead Coupé v roce 2004 ve formě konceptu 100EX, Phantom Coupé pak o dva roky později jako 101EX. Unikátní budou i další detaily, jako třeba soška Spirit of Ecstasy na přídi. Majitelé dostanou rovněž speciální památku na nákup, která podle automobilky nepůjde jinak zakoupit.

Rolls-Royce postaví pouze 50 exemplářů edice Zenith, přičemž se bude jednat o vůbec poslední vyrobené kusy Dropheadu Coupé a Phantomu Coupé. Výroba tohoto kupé a kabrioletu bude ukončena letos v listopadu.

David Bureš
Diskuze (0)