Hlavní obsah

T-Mobile ještě letos propojí auta s chytrými mobily

Operátor T-Mobile chce ještě v letošním roce nabídnout propojení aut s mobilními zařízeními. Prostřednictvím malého diagnostického přístroje napojeného na řídicí jednotku auta budou moci řidiči na svém chytrém telefonu sledovat provozní data vozidla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Česká pobočka T-Mobilu technologii testuje pro celou skupinu Deutsche Telekom. Spolupracuje přitom s kanadskou společností Mojio, která dodává hardwarové řešení.

Chytré auto lze jednoduchým způsobem vytvořit i ze starších modelů aut, které jsou vybaveny tzv. On-board-diagnostics (OBD) konektorem. Ten mají všechny vozy vyrobené minimálně od roku 2001, řešení tak bude přístupné pro naprostou většinu majitelů aut.

OBD konektor je zpravidla umístěn pod volantem nebo vedle něj. Do tohoto OBD portu se velmi snadno připojí malé zařízení zhruba ve velikosti poloviny krabičky karet vybavené SIM kartou. Řidiči ke svým datům přistupují prostřednictvím rostoucího množství aplikací pro operační systémy Android a iOS.

Aplikace hlídá důležité informace

"Platforma Mojio je hardwarové řešení, které funguje v mnohých OBD zařízeních certifikovaných pro Mojio. To umožňuje poskytování služeb Connected Cars pro většinu značek aut prodávaných v Evropě," uvedl generální ředitel Mojio Kenny Hawk.

Aplikace například ukazují stav kapalin, připomenou pravidelnou údržbu, STK, upozorní, když něco v autě přestane fungovat, evidují knihu jízd, vyhodnotí ekonomickou jízdu, mohou vozidlo navigovat, pomohou najít volné i neplacené parkoviště, řeší i základní zabezpečení. Všechny aplikace budou zákazníkům k dispozici v češtině.

"Aktivita v oblasti chytrých aut představuje součást naší strategie v oblasti internetu věcí, již jsme začali naplňovat v loňském roce. Náš partner Mojio je vítězem mnoha soutěží a pořádal mnohem více hackathonů v oblasti Connected Cars než jakýkoli jiný hráč na trhu," uvedl ředitel rezidentního segmentového a produktového marketingu T-Mobile Tomáš Ryšavý.

Internet věcí? Svět budou řídit mobily
Elektronika je rok od roku chytřejší. Už pár let jsou například na trhu pračky, ke kterým jde připojit smartphone, a na ulicích se můžete stále častěji setkat s lidmi, kteří mají na zápěstí hodinky s vlastním operačním systémem a nepřeberným množstvím funkcí. To je ale podle Wernera Strutha, šéfa americké pobočky společnosti Bosch, pouhý začátek. Hlavní roli přitom podle něj budou hrát chytré telefony.„Není to tak dávno, co jsme se ptali, kolik lidí má chytrý telefon. Dnes se karta obrátila a místo toho zjišťujeme, kdo ho zatím ještě nemá. A právě smartphony jsou klíčem ke všemu,“ prohlásil v lednu Struth na veletrhu International Consumer Electronics Show (CES) v americkém Las Vegas.Podle něj už v současnosti začínáme pociťovat „digitální zpětnou vazbu“, kdy právě chytré telefony analyzují naše běžné denní aktivity. A to ať už pomocí chytrých hodinek, nebo nejrůznějších fitness náramků.Využívají k tomu speciální senzory, pomocí kterých data získávají. A ty se objevují ve stále více zařízeních. Už dnes je možné narazit na trhu na inteligentní domácí systémy, které dokážou monitorovat teplotu, a jejich majitelé ji mohou nastavovat na dálku pomocí chytrých telefonů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám