Zraky všech se sice upíraly k Leonardu DiCapriovi (41) a uzavíraly se sázky, jestli si konečně odnese vytouženého Oscara za snímek Revenant (Zmrtvýchvstání), který byl s rekordními 12 nominacemi jasným favoritem.

Předem jasné ale bylo, že vůbec nikdo ze slavnostního večera nedocházel s prázdnou. Na ty, co nezískali zlatou sošku, totiž čekala cena útěchy v podobě dárkových balíčků. A ne ledajakých!

O co jde? Je to už taková oscarová tradice, umělci je dostávají každým rokem. Jenže zatímco loni vyšel jeden takový prezent na 4 miliony korun, letos byly dárky o 40 procent hodnotnější, takže KAŽDÝ JEDEN skrýval prebendy za neuvěřitelných 5,7 milionu korun!

Za takový balík se už mohl Leo a spol. se těšit na pořádné šílenosti – zvětšením prsou pomocí upíří metody počínaje, vibrátory konče… Však posuďte sami!

Kdo je dává? Dárkové balíčky zní sice lákavě, mají ale jeden háček - nejsou povoleny Akademií filmového umění a věd (ta s obdarováváním skončila v roce 2006)! Dary už několik let zajišťuje marketingová firma Distinctive Assets z Los Angeles. Netřeba dodávat, že Akademie není zrovna nadšená a na společnost už podala žalobu za to, že se na Oscarech přiživuje.

Kdo je dostal? Balíčky bývají osobně doručeny den po předávání Oscarů. Na dárky mají nárok umělci nominovaní na nejlepšího herce/herečku v hlavní roli, herce/herečku ve vedlejší roli, nejlepšího režiséra a moderátora večera. Jelikož ale musí obdarovaní ze všeho zaplatit daně, většinou dárky odmítnou nebo je obratem někomu věnují...

Kdo je platil? Všechno hradí firmy, kterým sponzorování podobných dárků dělá samozřejmě neuvěřitelnou reklamu. Obrovské zisky z balíčků pak mají nejenom společnosti, jejichž produkty se mezi dárky dostanou, ale i PR firmy, které je do nich protlačí.

Oscaři v číslech:
O 1500 hostů se staralo 900 členů personálu. Hvězdy přicházely po skoro 100 metrů dlouhém červeném koberci. Otevřelo se 2400 lahví šampaňského Piper-Heidsieck. K dispozici bylo i 2700 lahví kalifornského vína z vinařství Sterling Vineyard a 120 lahví skotské whisky. U ploten kmitalo 350 kuchařů, po place 600 číšníků, 350 dalších nakládalo jídlo a sklízelo nádobí. Na bufetu leželo 1170 kg jídla, 500 humrů, 40 krabů kamčatských, 20 tuňáků vcelku a 35 divokých lososů, 7500 obřích krevet a 1300 ústřic. Nachystáno bylo 2000 miniburgerů a 2375 domácích preclíčků. 5000 miniaturních čokoládových Oscarů pokrytýych jedlým 24karátovým zlatem. To vše nazdobeno 10 000 bílých květin.

Video
Video se připravuje ...

Zákulisí Oscarů Instagram

Fotogalerie
5 fotografií